Nästa artikel
Plåtguruns mästerverk
bokrecension

Plåtguruns mästerverk

Publicerad 18 februari 2013 (uppdaterad 6 februari 2017)
Bengt Blad ger efter decennier av praktik och år av skrivande, fotograferande och forskande ut "Plåtslageri och karosseriarbeten del 1 och 2".

Första gången jag kom i kontakt med Bengt Blad var i mitten av 1960-talet. Vi var båda studerande och båda ägde vi M.G. Bengt körde MGB och jag körde TD. Bengt hade renoverat sin bils inredning och lärt sig så mycket att han nu kunde åta sig bilsadelmakerijobb. Därefter gick han över till karossen och tillägnade sig genom självstudier och praktik bilplåtslageriets svåra konst. Det gjorde han så grundligt att han kunde lägga medicinstudierna på hyllan och i stället på heltid ägna sig åt karossrenoveringar.

Många klassiska special- och samlarbilar har genom åren passerat hans verkstad i närheten av Uppsala på sin väg till ett andra nyskick. Samtidigt har Bengt haft tid att författa en mäktig bok i ämnet – den har just kommit ut på eget förlag.

Medan en ordinär doktorsavhandling ligger på omkring 500 sidor är Bengts verk på nära 1 500 sidor fördelade på två band! Pedagogiskt skildrar han arbetsgången vid plåtreparationer och nytillverkning vid helrenoveringar. Förekommande maskiner och verktyg beskriver han ingående. Det teoretiska kunnande som alltid är grunden för den skicklige hantverkaren redovisas pedagogiskt och i sitt sammanhang.

Boken är rikligt illustrerad främst med utmärkta linjeteckningar av honom själv men också med tydliga fotografier. Språket är lätt och ledigt och flyter väl även i beskrivningar av komplicerad teknik.

Jag kan egentligen bara bedöma verket utifrån den ambitiöse hemmarenoverarens synvinkel. För denne borde boken vara ytterst värdefull eftersom den också beskriver sådana arbeten som man med modern hobbyutrustning kan klara i det egna garaget.

Men vad jag förstår är detta ett unikt verk som borde bli kurslitteratur på fordonslinjen. Att det kommer att läsas av alla yrkeslärare på området borde vara givet.
Bo Legelius

 

OBS! I Klassiker 2/2013 har det tyvärr blivit fel adress till Blads Förlags hemsida. Rätt adress är www.bladsforlag.com

”Plåtslageri och karosseriarbeten Del 1 och 2”, av Bengt Blad, eget förlag Uppsala 2012. Pris 960 kr + frakt. Boken kan beställas på www.bladsforlag.com

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.