Nästa artikel
Pontiacs bortglömda modell
amerikanskt

Pontiacs bortglömda modell

Publicerad 6 juni 2022
Pontiac Le Mans ET torde höra till de absolut minst kända modellerna Pontiac byggt

I princip inget alls är känt om den här specialaren. Tittar man närmare på bilden ser man ett par dekorstripes likande de som fanns på The Judge som slutar vid dörren.  Pontiac brukade ofta sätta varvräknaren i ett hus på huven, den här har två hus. Dessa detaljer avslöjar den som en Le Mans ET  

1969 introducerades Judge baserad på Tempest GTO - Le Mans ET var kanske tänkt att vara ett lågbudget alternativ till denna.
Den gjordes på den vanliga Le Mans 2-dörrars coupen. Vidare fick man under huven en L76 350-HO motor och på huven satt på typiskt Pontiacvis varvräknaren i ett litet hus. ET hade ett extra tomt hus på högersidan som fungerade som luftintag.

Hur som helst så kom året efter T-37 och GT-37 modellerna istället och ET förpassades till glömskan. Och bortglömd blev den - det finns ett par enstaka referenser i motortidningar från tiden men ingenting alls i Pontiacböckerna.

Rörde det sig kanske bara om en eller flera provvagnar? Såldes någon till kund? Vad hade den för optionkod? vad kostade den i så fall? 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.