Nästa artikel
Prisrekord på Saab Aero i nyskick!
Youngtimer

Prisrekord på Saab Aero i nyskick!

Publicerad 18 juni 2020 (uppdaterad 19 juni 2020)
Andra generationen Saab 900 och uppföljaren 9-3 är inte längre en vanlig syn på våra vägar. Modellerna har ratats av entusiasterna men nu har en lågmilad Aero sålts för rekordbelopp!

Andra generationen Saab 900 med benämningen NG (New Generation) fick en tuff start på livet när den presenterades 1993. Kvalitetsproblemen avlöste varandra och ägarna lärde sig snabbt telefonnumret till bärgaren. Under 1998 presenterades en omfattande men till synes ganska diskret uppdatering och namnet bytes till 9-3.

Linjerna från Saab 900 OG...

...går tydligt att urskilja på 900 NG

På bara några år har de allra flesta 900 och 9-3 försvunnit från den dagliga trafikbilden för vidare färd till bilhimlen. Få om ens någon har haft tid eller för delen intresse att reagera. De båda modellerna har inte direkt höjts till skyarna inom entusiastkretsar. Den enda som inte hamnat i skymundan på märkesträffarna har varit toppvarianten Viggen. Nu ser det ut att bli ändring på detta!

I veckan avslutade Bilweb Auctions sin stora sommarauktion och bland utropen stack en 9-3 Aero från 2000 ut. Med enbart 3 798 mil på mätaren fanns inte ett spår av rost vid hundbenet, informationen på färddatordisplayen SID var fortfarande läsbar och kanske, men föga troligt, hade tändkassetten aldrig bytts ut. Att värdet bedömdes vara 95 000 – 110 000 kronor fick kanske flera att skaka på huvudet men slutpriset blev nästan lika otroligt – 87 000 kr! Garanterat ett nytt rekord för en 9-3 OG Aero.

Om detta är årets framtidsinvestering eller bara ren galenskap går att diskutera men en sak är i alla fall säker. Första generationen Saab 9-3 verkar ha tagit sina första stapplande steg till att bli en framtida klassiker!

UPPDATERING

Läsaren Kim Hagman har upplyst oss om att han minsann sålde en 9-3 Aero från 2001 förra sommaren för hela 95 000 kronor! Frågan är nu vem som blir först över hundringen?

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.