Nästa artikel
Rädda en Citroën!
Din nästa landsvägskryssare!

Rädda en Citroën!

Publicerad 20 oktober 2021 (uppdaterad 20 oktober 2021)
En av 71 kvar - och en kändis som tidigare ägare. Klart du ska rycka in och ta hand om en XM!
Klassiker har ett speciellt öga till Citroën XM. ”Den sista riktiga” etcetera är något som ofta kommer upp i kaffebordsurret. Sant eller inte. Det räcker med en blick på den futuristiska profilen för att falla. Det distinkta knycket över aktern. De dubbla bakrutorna Bredbandstrålkastarna. Och förstås: komforten! När de fungerar.

Det här exemplaret gör nog inte det för dagen. Den ligger vackert platt på en grusad uppfart i en förort till Stockholm. En del rost. Troligen rasad koppling. En före detta djupsvart XM V6 med manuell låda av 1990 års modell. 
 
En ägare. Det finns 71 stycken kvar i registret. Tio är i trafik. Av de avställda har 48 varit så i mer än tio år. Av de tio som är i trafik är en enda svart. Av det totala antalet är 17 svarta. Vanligaste kulör är mörkröd – 20 stycken. 22 bilar har lägre chassinummer än denna, tre av dem är i trafik.

Den ropar: Rädda mig! Skulle den åter få hedra trafikbilden med sin majestätiska närvaro skulle den bli den fjärde äldsta XM:n i trafik och den äldsta i svart! Sista argumentet som får dig att sprätta till: Den har fin proveniens, tidigare ägare var Sveriges mest kände och skicklige satirtecknare EWK. 

Mejla redaktionen så förmedlar vi kontakt, red@klassiker.nu
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.