Nästa artikel
Rädda en Volvo 165 ur ladan!
Reportage

Rädda en Volvo 165 ur ladan!

Publicerad 3 mars 2020 (uppdaterad 3 mars 2020)
Vad sägs om en amerikansk Volvo som inte finns? Volvo 165 är herrgårdsvagnsversionen av 164 som Volvo aldrig byggde. Nu finns en Volvo 165 till salu i USA.
I höstas fick Will Parmelee beskedet att hans bil måste ut ur ladan den stod i och därför bestämde han sig för att sälja den. Klassiker skrev då om hans Volvo 165. Priset som först skulle vara motsvarande skrotvärdet åkte snabbt upp i höjden – med resultatet att det inte blev någon affär. 

Nu har Will satt ut sin Volvo på annonssajten Craigslist till ett mer resonabelt pris
Historien om Wills bil började på en bilverkstad i Pennsylvania som byggde en Volvo 165-kaross av två krockade bilar. En 164 som var skadad bak och en 145 med kollisionsskador fram blev utmärkta byggstenar till en Volvo 165! 

Bygget kom av sig och den tomma karossen togs över av en man som hade en verkstad specialiserad på BMW och Volvo. Han lät lackera den i BMW-kulören Granadaröd och lät sin personal bygga ihop bilen. Volvo 165:an användes sedan flitigt året om.
 
Volvo 165 tillverkades aldrig av Volvo. Lyxsedanen 164 har 10 cm längre axelavstånd än kombin 145. Kombinationen blir en herrgårdsvagn med kraftfull motor och karossen får bättre proportioner med den längre fronten. 

Motorn i bilen är en B30F med insprutning och den är trimmad med en vassare kamaxel. Inredningen är beige läderklädsel och den är utrustad med luftkonditionering och taklucka – någon som kombimodellen 145 aldrig gick att få med.
 
På 1990-talet togs den över av Will Parmelee som är den nuvarande ägaren. Bilen har stått i en lada i sydöstra Vermont i många år men nu har Will tvingats flytta den.

Wills annons på annonssajten Craigslist är ytterst kortfattad, men priset är nu 1 500 dollar, motsvarande strax under 15 000 kronor. Här hittar du annonsen!
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.