Nästa artikel
Raketer från Opel
Galet

Raketer från Opel

Publicerad 3 maj 2015 (uppdaterad 8 maj 2015)
Fritz von Opel var raketforskare på allvar

Kurt C Volkhart heter den djärve mannen som tagit plats i Fritz von Opels experimentbil RAK-1, året är 1928.  Det var nog ingen större fara för Fritz då denna kärra nådde som mest 75km/h med de 12 rakterna tända baktill. Men det var världens första raketdrivna fordon som då gjorde sin premiärtur, den 15:e mars 1928.  

Men lite mer nervös kanske Kurt då var när han placerades i sittbrunnen på Friz von Opels nästa galenskap, bara två månader senare. RAK-2 var betydligt mer potent och avancerad, med hela 24 raketer i baken skenade ekipaget iväg i runt 250km/h vid test på Avusbanan i Berlin, den 23:e maj samma år. På dessa två fordon ser vi antagligen världens första spoiler också, aerodynamik var ett ganska outforskat ämne vid den här tiden, men de små  vingstubbarna på RAK-1 hade utvecklats till ganska rejäla profiler på RAK-2, och bör ha hjälpt till att hålla kvar bilen på marken.

Vid den här tiden hade man också färdigställt RAK-3 som var ett rälsbundet fordon för ytterligare rekordförsök. Här råder delade meningar om RAK-3:s egentliga fart, antingen nådde den c:a 250km/h men andra uppgifter gör gällande att man nådde hela 290km/h. Rakterna som användes i dessa fordon var av solid-fuel typ, och hade ganska kort brinntid, mest ett pang också bar det iväg... 
Och PANG sa det när man skulle prova RAK-4 på rälsen i Oktober 1928. En raket tände fel och hela paketet exploderade i ett stort fyrverkeri. Av förståeliga skäl förbjöd tyska banverket vidare experiment på deras järnvägar.

Det verkar inte existera några bilder på RAK-4, annat än ett filmklipp från det första och sista försöket här: Rocketry_test-drive-of-Opel-car.

Under denna period hade Fritz von Opel kläckt ytterligare en idé, han skulle sätta hastighetsrekord för motorcyklar, och till det användes en Neander SS, som givetvis försågs med ett försvarligt knippe raketer... Tanken var att använda den vanliga motorn för att komma upp i toppfarten runt 120km/h och sedan tända de sex raketerna som den hade försetts med. Rekordförsöket uteblev dock då berörda myndigheter vägrade ge tillstånd, antagligen hade dom följt hans tidigare bravader i raketbranschen... Hur som helst så kom raketmotorcykeln att köras på några uppvisningslopp under 1928, med Fritz von Opel själv bakom styret.

Men det var hur som helst färdigexperimenterat med landburna raketfordon, kanske till testföraren Kurt C Volkharts lättnad. Samtidigt hade Fritz tagit fram ett raketflygplan. Planet var egentligen ett glidplan konstruerat av Frank Lippisch och vad Opel fastande för att det hade inget stjärtparti och stabilistorer fram. En perfekt plattform för att sätta raketer på. Så gjorde man också, två enkla svartkrutsraketer användes för första försöket och världen  första raketdrivna flygplan RRG "Raketen-ente" lyfte den 11:e juni 1928 med Lippisch testpilot Fritz Stamer vid spakarna. Andra försöket gick mindre bra då man tände raket nummer två i luften, den exploderade istället och satte planet i brand, Fritz Stamer undkom med blotta förskräckelsen.

Men Fritz von Opel lät sig inte nedslås av det, året efter återkom han med ett nytt plan, denna gången speciabyggt för ändamålet och konstruerat av Julius Hartry. Denna skapelse kallades RAK-1 dock ej att förväxla med bilen från året innan. RAK-1 var försett med sexton stycken solid-fuel rakter. Kurt C Volkhart kunde antagligen inte flyga och var nog glad över det, och Fritz Stamer höll sig av goda anledningar undan så den 30:e september 1929 flög Fritz von Opel själv planet vid en anläggning i Rebstock utanför Frankfurt. Raketflygnigen varade i 75 sekunder och då hann han flyga en ovalbana på c:a 1500 meter vilket vilket var lyckat. Landningen var dock mindre lyckad och RAK-1 totalförstördes dock utan några personskador.  


Efter detta upphör utveckligen av raketdrift från Opels sida, men andra forskare tog vid. Tyskland var världsledande på raketteknik och ur detta kom krigsårens fasansfulla vapen V1 och V2 samt raketjaktplanet Messerschmitt me 163 Komet. Efter kriget var de dessa vapens utveckling som kom att kastas in i en ny kamp, kampen om rymden. Raketer skickade upp Sputnikar, och 1969 en besättning människor till månen, en kapplöpning som hade tagit sin början med ett batteri primitiva hemgjorda raketer baktill på en Opel 1928. 

RAK-2, Ingen brylcreem i världen kunde hålla frisyren på plats när det bar iväg i det här...

Imponerande bakparti på RAK-2

Raketmotorcykeln kördes av Fritz själv, kanske den hårt prövade Kurt C Volkhart anmälde sig hastigt sjuk när den kom på tal?

RAK-3

RAK-3 skenar i väg, dock verkar det inte existera några bilder på RAK-4

Här skall flygas, RAK-1 görs redo för start.

Om detta faller inom ramen för kontrollerad flygning kan ju diskuteras, men den flög...

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.