Nästa artikel
Rally i urberget!
Reportage

Rally i urberget!

Publicerad 18 juli 2017 (uppdaterad 2023-01-27 14:03)
En ödslig igenbommad gruva. Solen står i zenit och vi är lämnade åt ödet. Nu ska här sladdas!

Storyn är unik. En tre gånger fem meter stor trälåda hittad i en av Dannemoragruvans oändliga gångar. Sprayade schablonbokstäver på sidan, knepiga att tyda. Står det Brysselkål? Nej, Rüsselsheim! 

Hopp stopp, enda sanningen så här långt är möjligen Dannemoras brutalödsliga gruvområde. Och att min högerhand omfamnar växelspaksknoppen i en prydlig Opel Kadett Rallye av näst sista årsmodellen 1970.

Kadetten vi lånat har gått på tok för lite de senaste åren, men det märks att den mår bra av lite omskakning och livet återvänder för varje meter. I ärlighetens namn pressar vi inte 1900-motorn speciellt hårt, men tillräckligt för att fotografen i den moderna sportkombin med lågprofilare ska ha problem att hänga med.

1900-motorn som Opel plockade från Rekord känns hyggligt pigg med sin Solexförgasare men ändå inte på det där ettriga viset. Så är det heller inte en tufft trimmad Grupp 1 eller 2 för skogen.

De riktiga tuffingarna körde dock Grupp 2 med mellan 130 och 140 hästar, framjagade med hjälp av bland annat högkompressionskolvar och annan kamaxel. Ofta tog de också bort den bakre krängningshämmaren och stuket blev … rally!

Följ med när vi sladdar med Opel Kadett Rallye. Läs mer i Klassiker 7/2017!
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.