Nästa artikel
Regeringen backar om privat trafikförsäkring
PLÅNBOKSFRÅGA

Regeringen backar om privat trafikförsäkring

Publicerad 12 januari 2010 (uppdaterad 17 juni 2010)
Det blir ingen privatiserad trafikförsäkring. Regeringen backar om förslaget efter att Trafikförsäkringsutredningens slutbetänkande visat att reformen skulle ha ökat kostnaden för trafikförsäkringspremien med 70 procent. Men den skatt som införts på trafikförsäkringen tas inte bort.
Trafikanterna, inte skattebetalarna skulle stå för kostnaden för inkomstbortfall efter en trafikolycka. Det var tanken när regeringen tillsatte en utredning om privatisering av trafikförsäkringen.

Utredningen har blivit kraftigt försenad då man underskattade hur komplex frågan är. Tanken från början var att slutbetänkandet skulle ha kommit redan under våren 2008. När utredningen nu presenterades i januari 2010 så är utredningens slutsats att en privatiserad trafikförsäkring skulle öka premien med 70 procent.

Enligt statssekreterare Bettina Kashefi på Socialdepartmentet är en sådan kostnadshöjning inte rimlig att genomföra.

Från första juli 2007 infördes en skatt på 32 procent på trafikförsäkringen. Inför den förändringen sade regeringen att skatten var ett första steg inför den kommande stora reformen, så frågan är då vad som händer med skatten när privatiseringen nu inte blir av?

- Den blir kvar, säger pressekreterare Markus Sjöqvist på Finansdepartementet. Förändringen täcker delvis samhällets utgifter för trafikolyckorna. Skatten innebär att försäkringstagarna bär en större del av kostnaderna, men inte hela bördan.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.