Bild
Nästa artikel
Rhodes Ford

Rhodes Ford

Afrikanare

En fabrik som inte längre finns i ett land som inte heller längre finns. Den kortlivade verksamheten Ford of Rhodesia.

Denna sammansättningsfabrik var ett sidoskott av Fords redan väletablerade verksamheten i Sydafrika. Här sattes det främst ihop engelska Fordar från 1961 och en del år framåt. På bilderna ser vi Fordanställda knåpa ihop Ford Anglia i faktiskt rätt fräscha och luftiga lokalen, och ute i ökenhettan står leveransklara Ford Dexta traktorer, Zephyrs och ett par Thames Trader lastvagnar. Fabriken var som var belägen några mil utanför Salisbury, numera Harare.

Här sattes även ihop amerikanska Galaxies och bruksfordon som F-100 pickuper. Här en annons för dessa som såldes genom Kabot Brothers, som byggde egna flak och påbyggnader för dessa.  Givetvis var även de amerikanska Rhodesia-Fordarna högerstyrda. Som synes erbjöd dom det mesta man kan behöva i ett ruffigt jordbrukarland med tufft klimat och svår terräng, inklusive "stainless steel beer tankers"

Läget blev lite mer bekymmersamt runt 1965 i Rhodesia, och Fords verksamhet upphörde där nån gång 1966-67, då sanktioner infördes och med handelsbojkott från Englands sida så blev det inga mer Fordar gjorda i Salisbury.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.