Nästa artikel
Riksettan öppnar igen!
Gamla goda tiden tillbaka

Riksettan öppnar igen!

Publicerad 1 april 2014 (uppdaterad 29 mars 2019)
Idag blev det klart – Riksettan öppnar igen. Dock bara sommartid och söder om Södertälje.
En gång var vägen Riksväg 1 Sveriges pulsåder. Vägen mellan Helsingborg och Stockholm gick genom städer och samhällen och lärde alla som färdades på den något om geografi – och tålamod.
 
I dag är Riksettan ersatt av Europaväg 4 och sträckningen har förändrats avsevärt. E4 består nästan uteslutande av motorväg som dragits förbi alla tätorter och det är fullt möjligt att färdas mellan Helsingborg och Stockholm utan ett enda reseintryck.
 
Städerna och samhällena som Riksettan passerade genom har gått miste om många sköna miljarder i turistpengar allteftersom omdragningen genomförts. Det är beklagligt och därför har nu en rad kommuner gått samman i en satsning inför sommaren där man återupplivar Riksettan.

Initiativet finansieras av ett konsortium bestående av olika turistbyråer som alla vill en sak – att landsbygden åter ska leva upp. För att genomslaget ska bli maximalt ska det inte vara frivilligt huruvida man vill åka den gamla vägen eller ej.
 
– Vi har fått Trafikverkets tillåtelse att stänga av E4 från 1 juni till sista augusti, säger en av initiativtagarna. Istället ska bilisterna få köra genom och återupptäcka städer som Järna, Jönåker och Gränna.
 
Att restiden för bilisterna avsevärt förlängs ser konsortiet inte som något problem.
 
– Det är ju sommar då och då är folk lediga!
 
Rent praktiskt ska det hela att lösas genom att motorvägen spärras av från Södertälje och söderut – detta var ett krav från Stockholms politiker som ville att Essingeleden skulle få vara kvar som trafikpropp.
 
På vissa ställen har den gamla Riksettan grävts bort och ersatts av exempelvis bostadsområden. Här tar konsortiet militären till hjälp, ingenjörstrupper kommer att bygga tillfälliga broar över dessa områden så att den gamla sträckningen kan återskapas.
 
För att upplevelsen av att färdas som man gjorde förr ska bli så stark som möjligt tänker man dessutom att återinföra vänstertrafik på vissa sträckor.
 
– Det blir en bra hjärngymnastik för bilisterna, kommenterar en representant för trafikpolisen i Nyköping som kommer att ansvara för säkerheten.

– Vi kommer att ta hjälp av skolpolisen som ju är lediga i alla fall, så det blir bra!
 
Vänstertrafikomläggningen – Dagen V – ska föregås av en landsomfattande kampanj, stödd av Vänsterpartiet de röda.
 
För ägare av klassiska bilar är detta extra goda nyheter eftersom bensinpriset på de mackar som ska återöppnas längs sträckan ska sälja bensin till det pris som gällde när bilen i fråga tillverkades – dock i dagens pengavärde. Kör du en Chevrolet -56 betalar du bara 7,65 kr per liter!

Tidningen Riksettan som ges ut av OK Förlaget välkomnar satsningen men har samtidigt satt ihop en arbetsgrupp som ska värna om E4:ans minne.
 
– Vi tror att det kommer att röras upp mycket nostalgiska känslor kring motorvägen efter stängningen och det vill vi ta vara på, säger chefredaktör Jörgen Persson.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.