Bild
Nästa artikel
Riksettan öppnar igen!

Riksettan öppnar igen!

Gamla goda tiden tillbaka

Idag blev det klart – Riksettan öppnar igen. Dock bara sommartid och söder om Södertälje.

En gång var vägen Riksväg 1 Sveriges pulsåder. Vägen mellan Helsingborg och Stockholm gick genom städer och samhällen och lärde alla som färdades på den något om geografi – och tålamod.
 
I dag är Riksettan ersatt av Europaväg 4 och sträckningen har förändrats avsevärt. E4 består nästan uteslutande av motorväg som dragits förbi alla tätorter och det är fullt möjligt att färdas mellan Helsingborg och Stockholm utan ett enda reseintryck.
 
Städerna och samhällena som Riksettan passerade genom har gått miste om många sköna miljarder i turistpengar allteftersom omdragningen genomförts. Det är beklagligt och därför har nu en rad kommuner gått samman i en satsning inför sommaren där man återupplivar Riksettan.

Initiativet finansieras av ett konsortium bestående av olika turistbyråer som alla vill en sak – att landsbygden åter ska leva upp. För att genomslaget ska bli maximalt ska det inte vara frivilligt huruvida man vill åka den gamla vägen eller ej.
 
– Vi har fått Trafikverkets tillåtelse att stänga av E4 från 1 juni till sista augusti, säger en av initiativtagarna. Istället ska bilisterna få köra genom och återupptäcka städer som Järna, Jönåker och Gränna.
 
Att restiden för bilisterna avsevärt förlängs ser konsortiet inte som något problem.
 
– Det är ju sommar då och då är folk lediga!
 
Rent praktiskt ska det hela att lösas genom att motorvägen spärras av från Södertälje och söderut – detta var ett krav från Stockholms politiker som ville att Essingeleden skulle få vara kvar som trafikpropp.
 

På vissa ställen har den gamla Riksettan grävts bort och ersatts av exempelvis bostadsområden. Här tar konsortiet militären till hjälp, ingenjörstrupper kommer att bygga tillfälliga broar över dessa områden så att den gamla sträckningen kan återskapas.
 
För att upplevelsen av att färdas som man gjorde förr ska bli så stark som möjligt tänker man dessutom att återinföra vänstertrafik på vissa sträckor.
 
– Det blir en bra hjärngymnastik för bilisterna, kommenterar en representant för trafikpolisen i Nyköping som kommer att ansvara för säkerheten.

– Vi kommer att ta hjälp av skolpolisen som ju är lediga i alla fall, så det blir bra!
 
Vänstertrafikomläggningen – Dagen V – ska föregås av en landsomfattande kampanj, stödd av Vänsterpartiet de röda.
 
För ägare av klassiska bilar är detta extra goda nyheter eftersom bensinpriset på de mackar som ska återöppnas längs sträckan ska sälja bensin till det pris som gällde när bilen i fråga tillverkades – dock i dagens pengavärde. Kör du en Chevrolet -56 betalar du bara 7,65 kr per liter!

Tidningen Riksettan som ges ut av OK Förlaget välkomnar satsningen men har samtidigt satt ihop en arbetsgrupp som ska värna om E4:ans minne.
 
– Vi tror att det kommer att röras upp mycket nostalgiska känslor kring motorvägen efter stängningen och det vill vi ta vara på, säger chefredaktör Jörgen Persson.
Taggar: Reportage

Kommentarer

#1
Håkan L
2014-04-01 11:28

1 april idag! He he!

#2
Magnus
2014-04-01 15:40

Suveränt! Äntligen!

#3
Sören Fogdenius
2014-04-01 18:07

ok, då kommer bensinen för min del att kosta 1.94 litern (Scirocco 1977).
Kommer farten att bli fri?'
Hur tänker man lösa det här med bilradion? Den bör spela upp program från den tiden det begav sig.
Kan man köpa lunch, kaffe till gamla priser?
Och tänk om det ligger en bilfirma eller biltillbehörsbutik efter vägen...mums....
Det här är det bästa våra folkvalda beslutat på länge, men så är det valår också.
ps hoppas att alla vindkraftverk inom synhåll kommer att monteras ned ds

#4
Sören Fogdenius
2014-04-01 18:11

Det blir knappt 8 kr/litern för bensinen i dagens penningvärde...Inte så farligt ändå...

#5
ROLF.bERGGREN
2014-04-01 19:56

Å,Vad jag har väntat på att detta skulle ske.

#6
Peter Lindroth
2014-09-10 17:46

Utmärkt! Jag hoppas då också att Scania återupptar provkörningen av lastbilschassin på vägen.
Särskilt lämplig är sträckan Pershagen - Järna:)

#7
Sven A
2014-09-10 19:05

Hur är det med geografikunskaperna och allmänbildningen?
Varken Järna eller Jönåker är eller har varit städer.

#8
Lars Häsä
2014-09-10 22:14

Vill man uppleva hur det var innan E4 och motorväg förbi Jönåker bör man åka Riksettan genom byn nu och nästa vecka, all norrgående trafik går den gamla vägen! Inte så kul som det låter dock när långtradarna skall uppför backen vid Kalle i backen.
Men visst kommer jag ihåg hur det var innan motorvägen kom till...
Mvh Lars Häsä, Jönåker

#9
Patrik Grahn
2017-04-02 01:24

Järna räknas som ort inte som stad,Järna har cirka 5000 invånare och Riksettan som finns mellan Södetälje och Nyköping löper igenom Pershagen,Järna ,Jönåker,Katrineholm,Nyköping.

#10
Bengt Eriksson
2019-04-01 13:21

Det här läste jag första gången för flera år sedan men ännu har inget hänt. Det är våra politiker som aldrig får nåt ur händerna men till Bryssel sak de flyga i biznis och gå på lyxkrog.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.