Nästa artikel
Klicka hem Saab Cars Magazine #8!
Senaste numret

Klicka hem Saab Cars Magazine #8!

Publicerad 9 juni 2022 (uppdaterad 26 augusti 2022)
Nummer åtta av Sveriges Saabtidning är extra matat och bör inte missas. Beställ enkelt och direkt från vår webbshop – så länge lagret räcker!

Vi är – som alltid – väldigt nöjda när ett nytt nummer dimper ner på redaktionen färskt från tryckeriet. Saab Cars Magazine #8 är inget undantag. Det är en fantastisk samling historier, inget som den Saab-fantast kan missa. Kolla in några exempel här nedan och beställ sedan tidningen direkt från vår webbshop.

Här nedan ett axplock av innehållet:

Sasons Saab 92007
Den tredje äldsta Saab i livet. En provseriebil ägd av Sixten Sason himself på 1950-talet! Hur coolt är inte det. Ägaren lånade vänligt ut bilen till SCM … det blev några oförglömliga turer till Stockholms modernaste hus.

Saab 900 Turbo 16 Aero
Det blev rekordpris när den lågmilade supersaaben gick på auktion. Inte ens 3 000 mil hade den gått – och SCM fick en exklusiv provkörning!

Lång färd för lång 99
När Kungen skulle besöka USA dög ingen amerikansk dussin-limousin. En Saab skulle det vara! En förlängd 99 togs fram på kort tid och skeppades över Atlanten. Den fick ett märkligt liv och var nära att gå till skrot. Idag återställd till kunglig glans!

Provbilarnas mysterier
Vi firar Saab 92 såklart. 75 år sedan den presenterades – hurra! Det blev en djupdykning i arkiven för att ta reda på allt om den allra första provserien. Vi hittade unikt material!


 

När Saab och Scania blev ett
Det hade knappast blivit någon turbo-era om Scania och Saab slagits samman. Här är historien om hur det gick till.
 

Saab 9-3 Cabriolet
En samlarbil som alltfler pratar om, drömmer om – och köper. Vi lånade en av de gamla pressbilarna och låtsades att det var sommar.

Milt polisingripande 
Mjuk maktutövning med en snäll Saab 95 i polisuniform. En unik överlevare som renoverats in i minsta detalj. 

Köp senaste Saab Cars Magazine här direkt

Det här kan du bland annat läsa om:

Saab 99 Limousine
När Kung Carl XVI Gustaf skulle på långresa i USA levererade Saab en förlängd Saab 99 med automatlåda och extra mycket benutrymme. Mörkblå såklart. Den märkvärdiga bilen fick säkert en och annan amerikan att höja på ögonbrynen! Efter fullgjord tjänstgöring degraderades den snart till att bli en vardaglig skolskjuts. Den var på vippen att bli skrot när en Saabentusiast köpte den påbörjade en mödosam renovering. Nu är den klar … och vi ringde Kungen!

Inget för biljakter.
Tidernas snällaste polisbil måste vara Saab 95. Den saknar två dörrar och en del hästar under huven för att kunna ta upp jakten på buset. Men där bak trivs en schäferhund – och det var så den användes. Vi spanar in Polistekniska museets unika polisbil.

Saab+Scania= Sant
Så gick det till när lastbilar, stridsflyglan och personbilar hamnade under ett och samma varumärke. Turbon? Tacka Scanias ingenjörer för den!

Saabs förtrupp!
Innan ordinarie serieproduktion startade av Saab 92 i december 1949 gjordes en förserie på 20 vagnar. Vi djupdyker in i historien om varje exemplar. 92019 är vår projektbil – nu får en ny – sliten! – lack. Och 92007 provkör vi grundligt. Den som ägdes av formgivaren Sixten Sason.

Lågmilaren 900 Aero.
Vilken snackis den blev, en Saab 900 Aero med under 3 000 mil på mätaren. Det blev prisrekord, men innan auktionen var avslutat gjorde SCM en unik provkörning. Den sista turen?

Så köper du din Saab V4
Köpguiden till bussigaste bilen. Gå inte i fällorna som vi har gjort. Här är knepen, priserna, lusten. Allt om Saab V4!

Saab 99 EMS vs Volvo 140 GL
Det mest exotiska Sverige hade att erbjuda. Två vardagsbilar i gåbortkostym. Idag snudd på utrotade. Vi låter de svenska drömbilarna tampas ännu en gång!

Saab – made in Denmark!
Att Saab tillverkats i Finland vet de flesta, men Danmark? Jo. Under en kort period var det ekonomiskt mer smart att låta danskar göra jobbet. Unika bilder från en ganska stillsam bilfabrik!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.