Nästa artikel
Saab V4 som halvkombi!
Reportage

Saab V4 som halvkombi!

Publicerad 4 juni 2020
Saab 98 var ett försök att blåsa liv i en ålderstigen modellserie men det enda som finns kvar idag är en unik prototyp. I Klassiker 5/2020 plockar vi ut den från Saabmuseet för att låta den besöka den verkliga världen och inser efter en stund dess storhet.
Upplevelsen bakom den tunna tvåekrade ratten är välbekant. Den mekaniska känslan i reglagen, den lätt framtunga gången och drivlinan som uppmanar till aktiv körning gör att den känns precis som vilken annan Saab V4 som helst. En snabb titt i innerbackspegeln påminner dock om den avgörande skillnaden.

Vi befinner oss inte i någon vanlig 96 eller för den delen 95. Det här är världens enda överlevande Saab 98!
 
En fullt körbar prototyp tillverkad av Carrozzeria Coggiola utanför Turin i norra Italien i början av 1970-talet. Ett levande bevis på hur Saabs modellpalett skulle kunna ha sett ut om planerna hade fullbordats. En praktisk halvkombi!

Istället har Saab 98 passerat de flesta entusiaster och Saabhistoriker obemärkt förbi. På sin höjd har den fått en snabb blick med en efterföljande mindre intetsägande kommentar. Lite är känt och dess historia har sedan länge varit höjt i dunkel. På ett mirakulöst sätt har den ändå överlevt och sparats till eftervärlden.
Saab 98 Combi Coupé hade mycket väl kunnat bli en svårslagen konkurrent som samtidigt skapat nytt intresse kring en annars ganska föråldrad modellserie. Nu blev det inte så. Det enda som finns kvar är några få bilder men också en mycket fascinerande prototyp.

Vi tar ut den i den vardag som den hade kunnat verka i, vi provlastar, kör fiktiva ärenden och parkerar i lämpliga miljöer. För varje bild vi tar på den bruna prototypen blir vi alltmer fascinerade.

Läs hela artikeln och ta del av de nya fakta kring Saab 98 som vi lyckas få fram i Klassiker 5/2020!

Länkar

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.