Bild
Nästa artikel
Se Årets Klassiker hos MHRF på Elmia!

Se Årets Klassiker hos MHRF på Elmia!

Läsarfavoriten

Se vinnarbilen i MHRF:s monter på Skandinaviens största mässa för entusiastfordon: Bilsport Performance & Custom Motor Show i Jönköping. Eller kort sagt: Elmia-mässan i påsk!

Tidningen Klassikers läsare valde – i konkurrens med bland andra Porsche, Alfa Romeo, Tatra och Ford Mustang – en orange Volvo 244 med jättestötfångare och snusbrun inredning till Årets Klassiker 2011.

Överraskande och kul! Så sammanfattar ägaren till den orangea Volvo 244 DL från 1978 som nyligen röstades fram som Årets Klassiker 2011 av tidningen Klassikers läsare. Johan Falck, som den stolta Volvo-ägaren heter, hittade bilen i Stockholm via en annons hösten 2007. Sedan tidigare har han hemma i Uppsala en orange Volvo 245 från samma år. Och en 1800ES från 1973. Orange även den. Televerket-fetisch? Snarare slump. Utom den blivande Årets Klassiker-bilen som ursprungligen var tänkt som reservdelsbil till 245:an.

– Jag insåg snart att 244:an var för fin att offra, berättar Johan Falck som istället åtgärdade de för modellen typiska rostangreppen på sparklådor, skärmkanter och reservhjulsbaljor.

Efter att även framskärmarna bytts blev det en utvändig hellackering, dock ej dörrgångarna varför det är en lätt nyansskillnad. I orange. Att Volvon inte är perfekt i skicket tycker han bara är skönt.

– Jämfört med min P1800, som är en lågmilare i orört originalskick, känns det bara kul att köra till träffar och evenemang för att visa upp den, säger Johan Falck som är glad att han inte behöver tänka på att hålla nere på miltalet.


 

Johan Falcks orangea Volvo 244 DL från 1978, i Motorhistoriska Riksförbundets monter i hall C, Nostalgia-hallen. Johan Falck kan tyvärr inte medverka, men i montern är du förstås välkommen att prata med oss om MHRF-försäkringen, Motorhistoriska Dagen och vårt kulturpolitiska arbete. Eller bara garagesnacka i största allmänhet. Och så har vi en massa annat kul att titta på i vår monter. Vi ses!
http://www.mhrf.se

Kommentarer

#1
PGS
2012-04-03 23:04

Klart man ska ta en titt på 240:n på Elmia!

Men på tal om 70-talare, blir det ingen Träffpunkt 70 i Borås i år?

#2
Anders_Bil
2012-04-04 11:37

Intressant med just Volvo 240 (1970/80-tal) som förevisningsobjekt för MHRF-försäkringen. Jag förstår inte. Hur går man tillväga för att teckna? Hittar någon klubb som inte har Volvo 240 som intresseområde och på nåder via denna kan få bilen MHRF-försäkrad (förutsatt att bilen mm uppfyller övrigt ställda villkor)? Och hur roligt är det med medlemskap i klubb om klubben i sig inte har intresse för Volvo 240 och därför enda anledningen till medlemskap är en möjlig genväg till MHRF-försäkringen? Själv tröttnade jag och gav upp alla tankar på MHRF/MHRF-föräkringen då just Volvo 240 i org-utförande verkar vara rätt kall som "entusiastfordon". Jag var innerligt trött på detta och inte minst försäkringspengarna för att kunna köra ca 100 mil per år. Tänkte därför köra min 242 på skroten. Hade inte minsta lust att sälja för att se köras slut som bruksbil eller byggprojekt. Det som ändrade detta var mitt besök på Elmia 2011 (mitt hittills enda besök). Här träffade jag en repr för då rätt nystartade Svedea Specialförsäkringar. En fullständig revolution vad gällde synen på Volvo 240 som entusiastbil inkl möjligheten att försäkra som sådan. Och ja, inget krav klubbtillhörighet även om då i försäkringspremien tar en lite extra höjd för detta. Resultat? -En Volvo 242 kvar som entusiastbil och inte på skroten.

#3
Gäst
2012-04-04 20:18

Åh, den där bilden med Volvo 240 baklyktan och blommorna är ju så vacker så att man nästan blir tårögd. Jag kan inom mig höra en skolklass sjunga den fina psalmen "En blomstertid nu kommer..." Kan det bli mer svensk sommar?

#4
Uno Lööw
2012-04-06 10:59

Anders: Volvo 240 med utseendet 1985 eller äldre ser man mer sällan än en Amazon där jag bor. Framförallt i bra skick. Men trots att det är en helcharmig bil man verkligen har minnen och känslor för kommer den aldrig att bli entusiastbil i Sverige. Här finns det sedan urminnes tider endast 4 hobbybilar.
1: Raggarbilar
2: Volvo PV/Amazon
3: VW Bubbla
Volvo 240 kommer att köras sönder som lekbil på åkern eller på folkracebanan även om 50 år.
Rekommenderar starkt folk att sälja sin bil till Holland. Kanske kan även min bil säljas dit om jag ska sälja den någon gång. Man kan ju inte komma i en Taunus från 1976 när alla andra på bilträffen kör Amazon och jänkare. I Sverige får vi inte sticka ut!

#5
Uno Lööw
2012-04-06 11:01

Ja, länge leve grå enformiga bilträffar!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.