Nästa artikel
Se husbilarna i Trollhättan
Lådbilar

Se husbilarna i Trollhättan

Publicerad 13 juli 2009 (uppdaterad 17 oktober 2013)
Sveriges äldsta husbil är nu topprenoverad. Sveriges näst äldsta husbil har fått ny överrock. Se underverken på Saabträff i Trollhättan i helgen

 Förra helgen gjorde Sveriges coolaste husbilar succé i Ramsele. Från Ã-stersund kom en alldeles nyrenoverad och nybesiktad Storebror, alltså den äldsta av två unika husbilar som byggdes i Ramsele av Torsten Johannesson på Biltjänst 1963 respektive 1965.

Den andra husbilen tog sig för egen maskin upp från Stockholm, och ni som har hängt med lite vet att det är Klassikers kelgris vi talar om.

Det var en ganska märklig och lite rörande syn att se dem parkerade bredvid varandra. Två klara bevis för att det trots allt finns intelligent liv på jorden.

- Man sover ganska bra i den, men jag möblerade dynorna lite fel, sa Lars Julle Olofsson när med ett snett leende klev ut husbilen efter den första övernattningen.

- Nu vill jag ha kaffe. Fort.

Frun Berit gav komforten godkänt men dubbla fleecetröjor var en nödvändighet i den norrländska nattkylan.

Det var riktigt slitsamt för den inre kärnan i Föreningen Saab 92h att få ihop alla detaljer i tid. I sista stund trilskades det med generatorn och man fick byta till en växelströmgenerator.

Renoveringen är riktigt skarp. In i minsta detalj har Johannessons husbil återskapats, med helt nybyggd kaross, men med åtskilliga delar återanvända. Färgsättningen är perfekt efter originalet. Och den tvåcylindriga motorn går ljuvligt trots att den inte ens öppnats efter över 40 år i skogen.

De båda husbilarna kommer sannolikt inte att sammanstråla vid så många tillfällen i sommar, men nu i helgen finns möjligheten att se dem på Saabens dagar i Trollhättan. Svenska Saabklubben har speciellt bjudit in Föreningen Saab 92h till utställningen och självklart vill vi på Klassiker haka på. Bakom ratten i vår grå och röda kompis sitter Johan Ålander.

Vill ni se äkta svensk motorhistoria av bästa sort - missa inte Saabens dagar i Trollhättan 17-19 juli.

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.