Bild
Nästa artikel
Silverfisken från Danmark

Silverfisken från Danmark

Design

En specialare daterad 1931, "sölvfisken" byggd på Buicks stora series 90 chassi hos General Motors filial i Köpenhamn.

En spännande design med korta framskärmar som dels har täckta sidor och saknar kontakt med fotbrädorna, ett snitt som ännu låg ett par år framåt i tiden. Den har även solluckor ovanför förarplatsen som gick att skjuta in i taket, dessutom elmanövrerade. Kreationen sägs varit lackerad i två silverblåa nyanser i metallic.

Detta var nånting alldeles nytt på trettiotalet, och det här bör vara bland de tidigaste exemplen på denna nya färgteknik. Det var först mot slutet av trettiotalet man hade utvecklat det så pass att man kunde använda det industriellt. Och hur fick man då fram metalliceffekten på dessa tidiga cellulosalacker? Jo ,man malde helt enkelt i fiskfjäll i färgen! Så det kan vara en förklaring till att denna Buick fick sitt smeknamn.

Det är okänt vem som låg bakom silverfiskens form, men det är ett avancerat designarbete fullt i klass med de stora fabrikernas och karossmakarnas klass fast den är den alltså byggd helt och hållet inom GM:s Köpenhamnsfabrik. 1932 åkte GM:s danska direktör ut i Europa med silverfisken för en slags promotionturné, det spekuleras i att denna kaross skulle sättas i serietillverkning, men så skedde aldrig, och Silverfisken verkar inte heller ha kommit tillbaks till Danmark heller, och där upphör spåren efter denna märkvärdiga specialare.
Taggar: Reportage, Hem, Buick

Kommentarer

#1
Per A Johansson
2014-03-12 19:36

En härlig kaross (tycker jag) som verkar besläktad med vad man i England kallade "Airline". "The Blue Train Bentley", Riley:s modeller från 30-talets mitt, Hillman Aero Minx med fler.
Vet man vem som byggde den danska karossen? Har de byggt annat? Varför inte en artikel(serie) om dansk bilhistoria? Någon gång under det tidiga 80-talet var jag i Danmark och tittade på Sommers fina bilsamling och den gula Joker som stod där, i Helsingör såg jag sedan en vit. Alltså två av sju(?) tillverkade. Inte dåligt på en dag.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.