Nästa artikel
Skärpta avgaskrav för vissa klassiska bilar
Nya besiktningsproblem

Skärpta avgaskrav för vissa klassiska bilar

Publicerad 26 juni 2018
För första gången måste Citroën 2CV avgastestas och flera bilmodeller med mekanisk insprutning som tidigare blev godkända med en högre CO-halt har nu blivit av med sitt undantag. Det är två tämligen okända konsekvenser av de nya besiktningsreglerna.

Med de nya besiktningsreglerna som infördes 20 maj fick många veteranbilar besiktningsfrihet. Men mer dolt i detaljerna så är det också ett antal klassiska bilar som nu får hårdare krav på hur hög CO-halten på avgaserna får vara.

Fram till nu har Citroën 2CV och andra bilar med motorer under 800 cc helt sluppit avgastester, men det undantaget finns inte längre.

Ett antal bilmodeller med insprutningssystem från Lucas och Kugelfischer har också haft ett undantag så att de blev godkända med C0-halter upp till 8 procent, det gäller inte heller längre, nu är gränsen 4,5 procent som för alla andra.

Undantaget var specificerat med en lista på bilmodeller från BMW, Ford, Lancia, Peugeot, Porsche och Triumph från 1960- och 70-talen.

– Vi för en öppen diskussion med Transportstyrelsen om att försöka få tillbaka undantagen, säger Jan Tägt, Motorhistoriska Riksförbundets generalsekreterare. Men hur, när och om det kan bli av återstår att se. Fram till dess gäller tyvärr reglerna.

För den enskilde bilägaren som får sin bil underkänd kan en väg att gå vara att söka dispens hos Transportstyrelsen med hänvisning till de gamla reglerna.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.