Bild
Nästa artikel
Slamkrypare från Bristol

Slamkrypare från Bristol

Experiment

Två egendomliga fordon som inte hade några höga krav på estestiska värderingar

Dom här fordonen var aldrig menade för ge sig ut på stan. Dom byggdes istället som testbäddar för att undersöka "ground effect" för flygindustrin, och skulle aldrig visa sig utanför ett stängt testlaboratorium.

 

Bristol-Siddeley byggde dessa två provvagnar med vars främsta uppgift syns tydligt genom observationsrutorna, gigantiska fläktar som skulle suga ner vagen mot banan. Detta nya kapitel i aerodynamik experimenterades det med runt 1960, och bilarna har inte så mycket med biltillverkaren Bristol_Cars att göra utan var ett verk av ingenjörskåren hos moderbolaget Bristol_Siddeley

Taggar: Reportage, Hem

Kommentarer

#1
Fläktnisse
2013-01-18 09:18

Borde inte vara några problem med att hålla rutorna imfria med de fläktarna.

#2
Kåre Odén
2013-01-18 17:19

Kul fordon!
Men om det var "ground effect" för flygfarkoster de undersökte, tror jag att fläktarna faktiskt åt andra hållet och blåste en luftkudde under bilen. En flygplansvinge nära marken genererar mer lyftkraft än vad den gör i en fri luftmassa. Fenomenet kan vara till både nytta och besvär, kolla in den underbara skapelsen Ekranoplan där lyftkraften bidrar på ett positivt sätt!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.