Bild
Nästa artikel
Slut i pumpen i Katarinagaraget

Slut i pumpen i Katarinagaraget

En epok går i graven

Idag stängdes OKQ8:s bensinstation vid Slussen i Stockholm för gott. Klassiker åkte dit för att tanka en sista gång.

Rivningen av Slussen i centrala Stockholm går vidare i en allt högre fart. Torsdagen den 30 mars stängde OKQ8:s bensinstation för gott. Trots att vi var på plats i god tid hann vi inte få någon bensin. Den sista soppan var uppumpad ur cisternerna, men vi stoppade ändå in pumphandtaget i tankhålet på Klassikers BMW 1502. För det här är var ett speciellt ögonblick.
 
Runt omkring gick män i gula arbetskläder och satte upp avspärrningsband kring det som inte bara varit ett bilistiskt nav i Stockholm. Det här var en mack som också varit drive-in bank, bilverkstad och inte minst atomsäkert skyddsrum som skulle rymma inte mindre än 20 000 stockholmare i händelse av krig.
 
I tidningen Bilekonomi kunde man 1951 läsa att landets första atomgarage skulle byggas. Bakom bygget låg Bilägarnas Inköpcentral, IC i Stockholm som ville ha fram mer garageplatser i staden. Mot att man byggde garaget/skyddsrummet fick IC hyra lokalerna av Stockholms Stad i 35 år.
 
1952 började ett sprängarlag ta sig in i berget från Slussen och ett andra lag arbetade sig in från den motsatta sidan vid Björns trädgård. Åtta månader senare möttes de. Men först 1955 kunde IC-stationen på Katarinavägen invigas och två år senare stod hela garaget färdigt. Det var ett imponerande bygge. 105 000 kubikmeter berg hade sprängs bort. Tre tunnlar ovanpå varandra kunde fyllas med 550 bilar.
 
Innanför tullarna i Stockholm finns nu bara tre bensinstationer kvar. Men med stängningen av macken vid Slussen sätts också punkt för ett byggnadsverk format av Kalla Krigets logik.
Taggar: Reportage

Kommentarer

#1
Micke
2016-04-01 18:30

Tänk om... tänk om ändå Stockholmsregionens alla motorentusiaster plötsligt enades om att tömma sina dyrt hyrda andrahandsgarage och dammiga lador för att i samarbete med allehanda klubbar och branschfolk ta över macken och hela garaget för att skapa ett underbart, underjordiskt folkhemsmeilenwerk mitt i stan?

#2
David Hellstrand
2016-04-02 19:24

Snart är det nog fler nostalgimackar än riktiga mackar....

#3
Henrik H
2016-04-06 00:32

Forutom Klassikers BMW skymtar ett annat intressant fordon pa en utav bilderna.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.