Nästa artikel
Snart räddad Saab 92?
rädda mig!

Snart räddad Saab 92?

Publicerad 15 april 2011 (uppdaterad 24 oktober 2013)
Sugen på en Saab 92? Den har stått stilla sedan 1960-talet och miltalet är därför superlågt. Gör en gärning, rädda kulturskatten.

Under rubriken ”Rädda mig!” i senaste utgåvan av Klassiker står det att läsa om Ulf Berglund och hans Saab 92. Den har stått still länge nu, ända sedan 1960-talet, men skicket är gott – om än patinerat – och nycklarna sitter i tändningslåset. Inredningen är intakt, skyddad av en rejäl överdragsklädsel. Miltalet är blygsamma 5 968!

Ulf har ärvt bilen efter sin far och han berättar att han köpte bilen ny och att bilägandet präglades av noggrannhet.

  • - Den parkerades alltid under tak och far som var lantbrukare såg alltid till att byta om när det skulle ut och köras, säger Ulf. Han var väldigt rädd om sina grejer

1955 brann föräldrarnas boningshus ner och därför finns inga registreringhandlingar på bilen. Men Ulf har via släktingar lyckats få tag i bilder, vilket underlättar en ursprungskontroll. Bilen har också de gamla Z-skyltarna, så kopior på dokumenten torde inte vara svåra att skaffa via Riksarkivet.

Så fort tidningen kom ut till prenumeranterna började telefonen ringa hemma hos Ulf i Östersund. Åtta intressenter har hittills givit sig tillkänna, från olika delar av Sverige. Budgivningen står i skrivande stund på 28 000 kronor och Ulf tänker låta alla vara med i matchen.

  • - Alla ska få chansen och jag ringer runt så fort jag fått ett nytt bud, säger Ulf. Men avstånden är ju långa och jag väntar på att några ska komma och titta på bilen också.


  • Än finns det chans med andra ord att bli ägare till en Saab 92 i skönt originalskick. En hel del jobb att få i skick, men klart bättre än många andra objekt som står undanställda.
    Ulf Berglund har telefon: 070-369 23 50 eller 063-310 00.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.