Nästa artikel
Snygg utställning om cykeln
Snart sista chansen.

Snygg utställning om cykeln

Publicerad 25 september 2014 (uppdaterad 25 september 2014)
Utställningen ”Cykel” på Arkitektur- och designcentrum i Stockholm rullar in på upploppet. Sista dag är 5 oktober. Här finns det mesta från en ouppackad Itera plastcykel till – Cykelbilen Fantom!

Sådärja. En laglapp och några tag med cykelpumpen så var Cykelbilen Fantom lika startklar som alltid. Den står utställd på Arkitektur- och designcentrums fina cykelutställning på Skeppsholmen i Stockholm. Vägg i vägg med Moderna museet.
 
Bicycle Repair Man var underetcknad som lånat ut sin cykelbil, som ett led i den ständigt pågående informationskampanjen om 1940-talets fascinerande cykelbilskultur. Cykelbilen är byggd i modern tid som en hyllning till pangritningen från 1944, den som såldes genom Hobbyförlaget och senare Hobbex. 
 
Fantom trivs i sällskap med en mängd enastående cyklar, från höghjulingar till ultracyklar av idag. De flesta har lånats ut av cykelsamlaren Conny Pettersson. Hans samling är kittlande i allt från små barnhjulingar till sportcyklar och militärcyklar. Reklamaffischerna är inget annat än konst.
 
Sammantaget är Cykel en inspirerande och snygg utställning som belyser cykeln och cykelhistoria md både bredd och djup. Den är enkelt och elegant presenterad med möjligheter till fördjupning. Ett och annat stavfel och faktafel har halkat igenom (Fram är inget norskt cykelfabrikat)  men i det stora hela är utställningen välgjord och engagerande. 
 
Cykeln har under ett drygt århundrade tagit sig många skepnader, men alltjämt är grundformen oöverträffad. Cykeln har gått från nödvändighet till nöje – och kanske är den på väg på att bli en nödvändighet igen.
 
Historien om cykeln som sportredskap blir riktigt intressant i montern om ”Tillie the Terrible Swede”. Tillie Andersson är en idag helt okänd fixstjärna inom cykelsporten. Hon var emigranten som i USA vann 123 av 130 stenhårda velodromlopp på 1890-talet. Man körde på tajta träbanor och publiken var enorm. 1902 förbjöds damcykelracingen efter en dödsolycka.
 
Tillies körde i hemsydda tajts och hennes benmuskler var omskrivna i världens tidningar. Hennes tävlingströja finns bevarad och visas tillsammans med hennes skor och en underbar porträttbild på en högeffektiv racer av märket Thistle.
 
Nu på lördag avslutar Cykelhistoriska Föreningen sitt årliga trivsellopp Bike In Tweed utanför museet. Då blir det cykelfest, från och med klockan 16.00!
(Starten går 11.00 i Kungsträdgården).
 
Ett gyllene tillfälle att få sig en rejäl dos cykelkultur!
 
 
 
 
 

Klassikers Claes Johansson lagar punktering på sommarbilen.

Länkar

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.