Bild
Nästa artikel

Stjärnor som (nästan) bara finns i skyn!

Udda Mercedesversioner

Mercedes generation 123 fanns med 17 olika bensin- och dieselmotorer och i fyra olika karossvarianter. I Klassiker nr 7/19 har vi en uttömmande köpguide till dessa. Men om du vill ha en mer udda version? Här har du dem!

Klassiker 7/2019: Supernummer med kryssbilaga!

Hebmüller och Solaire – två tillverkare av väldigt lyckade cabrioleter som borde ha lyckats bättre. Vi kör Volkswagen Typ 1 Cabriolet i tvåsitsigt utförande och Volvo 262C utan tak. Dessutom Mercedes-Benz W123, ett fantastiskt ladufynd, Ford Junior 1934 och tre väldigt udda Subaru.

På köpet får du också vår stora korsordsbilaga Kryss & Klur där du kan vinna priser för över 39 000 kronor!

Du kan beställa tidningen direkt från oss – frakt är inräknat i priset!

Här några förslag på några modellvarianter av Mercedes generation 123 som kan vara riktigt svåra att hitta. 
 

Vi börjar lite lätt med en karossvariant som Mercedes tillverkade själva. 1977 introducerades Lang-versionen. Axelavståndet var förlängt med 63 cm och då fanns det plats för en extra sätesrad. Lang fanns även i en naken karossversion för tillbyggnad hos karosserimakare. 
 

Även föregångarna hade tillverkats som pickup av Binz. Karosserimakaren Baumgartner tillverkade den här pickupen med kapell. 
 

1980-talet var stylingens årtionde och det förstod AMG som gjorde ett så kallat stylingpaket till W123. 
 

Företag som Binz och Miesen byggde ambulanser av chassin från Mercedes. De var vanliga inte minst i Sverige. 
 

Även till den sista vilan gick det att åka ståndsmässigt. Företag som Pollman, Rappold, Stolle och Welsch byggde begravningsbilar. 
 

Mercedes själva ägnade sin experimentlusta åt vilket bränsle bilarna skulle drivas av. Man testade bland annat metanol och vätgas. En version som faktiskt serietillverkades var en hybrid mellan gas- och bensindrift. Hitta den om du kan!

Mercedes byggde också om herrgårdsvagnar till eldrift. Större delen av bagageutrymmet fylldes med batterier på dem! 

Läs mer om Mercedes-Benz generation 123 i vår köpguide i Klassiker nr 7/19.
 

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.