Bild
Nästa artikel
Stjärnstatus

Stjärnstatus

Import

En av de mest prominenta bilmodellerna från Tyskland har hittat hit efter mer än 40 års törnrosasömn.

Nordamerika har länge varit de europeiska bilindustriernas stora födkrok, efter kriget kom ny världsordning och ekonomi, uttrycket "Export or die" myntades och var den bistra verkligheten för de flesta tillverkare. Tyska märken hävdade sig väl med sin kvalité och nu ser vi en hel del av dessa komma hit från just USA.

En bil som antagligen var oerhört dyr för amerikanska köpare, och betingar även idag rejäla summor dom få gånger en dylik dyker upp för försäljning, den ståndsmässiga Mercedes Benz 300 tourer. 
Mercedes flaggskepp 300 kallas ofta för Adenauer-modellen, då tysklands kansler Kondrad Adenauer ofta och gärna åkte dessa pampiga vagnar. Den fyrdörrars öppna varianten var ganska ovanlig, 642 stycken gjordes 1951-55 och var ofta specialbeställningar för statschefer och liknande som ville ha öppna paradvagnar. Mercedes Benz 300 byggdes fram till 1962, och efter 1955 beställdes bara 65 stycken till sådana här öppna vagnar. Denna är en 55:a och tillhör den tidigare varianten.

Vem som köpt och brukat denna som ny är okänt, men det sista skattekvittot gick ut 1968 och bilen har stått undanställd sedan dess.

 

Taggar: Reportage, Hem
Stjärnstatus

Kommentarer

#1
Berné Bertini
2012-11-02 17:20

På -50 talet i Malmö kunde man ofta se en likadan Mercedes 300 i stadstrafiken.
Jag mindes den särskillt på grund utav de yttre barnvagnslika sufflet beslagen.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.