Bild
Nästa artikel
Stortyskar på parisbesök 1930

Stortyskar på parisbesök 1930

upplyst

Maybachbilar på utställning, men varför står det Mazda uppe i hörnet?

Två pampiga skapelser på Parismässan 1930, det är två Maybach DS-7 Zeppelin, en med kaross och en utan, och var det dyraste man kunde köpa från Tyskland vid denna tiden. Modellnamnet Zeppelin har sin förklaring i att Maybach startade som ett dotterbolag till just Luftschiffbau Zeppelin, året var 1909. Men det var först 1921 de presenterade sina första bilar, som från första stund var kända för att vara välbyggda och dyra.
DS-7 byggdes 1928-30 och hade en 7-liters V12 motor på 150-200 hästkrafter. Det var gedigna vagnar då en Maybach med kaross vägde runt 3 ton.

Men vad gör namnet Mazda däruppe i hörnet? det skulle dröja länge innan några Mazda-bilar kom att byggas fast bolaget hade grundats redan 1920.
Men detta är inte japanska Mazda, utan det handlar om det franska Lampe Mazda. Det var General Electric som började sälja Edison-glödlampor under Mazda-namet redan 1909, och Lampe Mazda var deras franska agentur. Namnet Mazda är faktiskt inte ens japanskt, utan härstammar från persisk mytologi där Ahura Mazda är vishetens och upplyshetens gudomlighet.
Taggar: Reportage
Stortyskar på parisbesök 1930

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.