Nästa artikel
Superintresse för Saaben
Reportage

Superintresse för Saaben

Publicerad 11 januari 2022 (uppdaterad 11 januari 2022)
Saab 96:an med osannolika 7 km på mätaren som vi berättat om tidigare har väckt ett enormt intresse sedan auktionen öppnade i julhelgen. Det är ett par veckor kvar och buden har spräckt 400 000-kronorsvallen!
Det var i december 2021 som Klassiker kunde berätta om 96:an som inte samlat ihop mer än 7 km på mätaren sedan den ställdes undan 1979. Bilen var nylevererad och av sista årsmodellen, 1980. Det mesta är okänt; varför kördes den raka vägen in i skjulet, varför kördes den aldrig mer – och hur kommer det sig att den aldrig blev registrerad på första ägaren?
Enligt Frank Gausland på Netauktion.se, som håller i försäljningen, höll sig ägaren för sig själv och var inte lätt att närma sig. Efter hans bortgång skulle hela hans kvarlåtenskap auktioneras ut och då ingick Saaben, tillsammans med "en hektar full med skräp", som Frank Gausland säger. Saaben har stått inomhus men inte i den bästa av miljöer tyvärr.
Inredningen ser ut att ha klarat sig mycket väl och stora delar av lacken svarade bra på auktionsfirmans tvätt och polering, men det finns skador och rostangrepp. Lackade plåtdelar under huven har rejäl ytrost och längst ned på fälgarna har rosten också slagit till eftersom det stått löv högt upp, som har hållit fukt kvar. Bilen är dessutom inte startad efter den långa förvaringen. Men mätarställningen är svårslagen, och visst är det något av en tidskapsel. Tillverkningsskylten med chassinumret från fabriken i Finland som hänger kvar i sidorutan kittlar, det är lätt att drömma sig tillbaka till när den kom på lastbil till byn där mannen bodde. I min dröm hade den gått betydligt längre än 7 km redan första dagen...

2017 gick en jubileums-Saab med 4,8 mil på mätaren för 350 000 kronor. Kommer lågkilometraren att slå rekordet? Följ auktionen här: https://www.netauktion.se/auktion/produkt/saab-96-v4-super-1980-7km-flw073

Vill du läsa mer om spännande Saabar? Köp Saab Cars Magazine här!

Rappande racer-Saab, röd sport-Saab, trimning hos Maptun, Saab med V8 – en hel tidning bara om Saab!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.