Nästa artikel
Surfarbilen - Dodge Dart Hang 10
Bil i surfarstil

Surfarbilen - Dodge Dart Hang 10

Publicerad 29 juli 2020
Dodge Dart förvandlades till en piffig strandraggarbil med tillvalet Hang 10 - komplett med badbralleklädsel!
Hos de flesta amerikanska biltillverkare så har det emellanåt lanserats så kallad mid-year models.Ford Mustang och Plymouth Barracuda är två exempel på det. Det gällde håla liv i intresset tills hösten kom och de nya årsmodellerna släpptes

Så på vårkanten passade många  på att lansera lite extra tillvalspaket och och andra specialmodeller. Dom som varit mest flitiga på sådana 'spring special' modeller torde vara Chrysler. Sommaren 1974 kom surfarbilen Dodge Dart Hang 10.

 
Dodge Darts sport coupé som delade kaross med Plymouth Duster fanns redan att beställa med nåt som kallades 'convertriple' - Det vill säga fällbart delat baksäte samt främre passagerarstols ryggstöd också var fällbart. Och då fick man ju plats med en surfingbräda i bilen också.

Detta spann man vidare på och lanserade Hang 10 för den inbitne surfaren. För 243 dollar extra så fick man även en unik inreding och trendiga stripes. Alla Hang Ten var vita med speciell dekor.

 
Motormässigt var det en standarbil med slantsexa alternativt 318" V8 -  men den lär ha gått att få med 360" också.
Sollucka var ett option som aldrig riktigt uppskattats i USA, men gick att få hos Dodge Dart.  Hos Hang 10 var den inte standard men många kom att kryssa i det tilvalet också.

Inredningen var väldigt speciell, röd matta med helt egen dekor längs dörrsidor och i sätena. De randiga partierna var dessutom i en slags nylon - av samma sort som finns i  badkläder!
Allt vitt var vanlig vinyl - det skulle vara lätt att hålla rent i en bil ämnad för stranden. 
Hang ten hängde med andra halva av 1974 års modell och hela 1975. Då ändrades dekoren längs bakskärmen en aning i övrigt inga skillnader.

För att få sin bil med "Hang 10" som hade koden A63 så fick man även kryssa för convertriple tillbehöret.  Det fällbara sätet som även innefattade lastskydd med beteckningen C73 för 91 dollar extra. Lappen nedan, en window-sticker som följer med bilen från fabrik för att visa hur bilen är beställd.
Och till sist - vad är egentligen  Hang 10?

Jo. det är en rätt djärv surfarmanöver, som innebär att man står på brädans framkant. Det ser nästan ut som brädan hänger i tårna - Hang 10 alltså.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.