Bild
Nästa artikel
Svårare att få ut ägaruppgifter

Svårare att få ut ägaruppgifter

Reportage

Den som vill veta vem som äger ett fordon via Transportstyrelsens hemsida tvingas numera att identifiera sig med e-legitimation.

 ”Fordonsuppgifter – sök med registreringsnummer” är Transportstyrelsens mest använda e-tjänst med tusentals sökningar varje dygn, men sedan mitten av oktober har två ändringar genomförts av tjänsten. Förutom e-legitimation kan man nu bara få ut 25 uppgifter per dygn.

Ägaruppgifter är en offentlig handling och vanligen får myndigheter inte fråga vem det är som begär ut informationen. Transportstyrelsen hävdar att den som använder e-tjänsten är anonym då man har en kryptering som gör att man inte kan återskapa personnumret från den som ställer en ägarfråga.

– Offentlighetsprincipen reglerar att vi ska tillhandahålla information, men inte på vilket sätt. När det gäller e-tjänsten finns det andra krav som också måste mötas, till exempel att ingen nyttjar den i extrem omfattning för att bygga egna register. Åtgärden med e-legitimering handlar om att hålla koll på den begränsning som nu finns i tjänsten, inte om att identifiera personen bakom, säger Mikael Andersson som är pressansvarig på Transportstyrelsen.

Den som inte vill använda e-legitimation hänvisar Transportstyrelsen till sin kundtjänsttelefon. Där kan man få ägaruppgifter uppläst i luren eller via fax.

Taggar: Reportage

Kommentarer

#1
Ingo
2016-11-30 09:38

På tiden att det görs något. Offentlighetsprincipen är lite väl öppen med uppgifter.

#2
Jan
2016-12-04 19:08

Hej!

Tänk vad smidigt det var att få det via fax...

#3
Henrik
2016-12-11 08:39

Fax?
Finns det verkligen kvar?

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.