Nästa artikel
Svarta riddaren som stoppades
dekaltrimmat

Svarta riddaren som stoppades

Publicerad 1 augusti 2023
När lag och miljökrav satte stopp för stora motorer i USA så ersattes hästkraftseffekter med visuella effekter istället. Pråliga fantasifulla dekaler var sjuttiotalets bilmode.

Chevrolets omåttligt populära personbilspickup El Camino fanns i några sådana utföranden. Prestandamodellen SS var vid den här tiden i princip reducerat till ett dekalpaket - så fanns Conquista i tvåtonslack.   1978 lanserade man ett steg däremellan.  Black Knight - tydligt inspirerad av Pontiacs framgång med Trans Am året innan.  Den där med en jättelik guldörn över hela huven.


Svart med sport mirrors, rally wheels, guldstripes samt en rejält stor dekal på huven med två drakar som i mitten bildade en riddare kännetecknade Black Knight.

RPO Z16 hette den i optionlistan.  Men efter ett tag fick man ett problem, Black Knight hann göras i 1200 exemplar innan man fick plötsligt göra halt i juni 1978. Det uppstod en rättslig tvist om namnet och det märkliga är att det verkar vara nästan omöjligt att få reda på vilka som stämde General Motors i den frågan. 

En teori är Marvel comics som hade en karaktär med det namnet vid den tiden - men det hela verkar väldigt luddigt.  

Black Knight försvann och ersattes 1979 av en nästan identisk modell. Med några få förändringar återkom Black Knight nu som Royal Knight. Den verkar inte upprört någon för Royal Knight fanns med i listan fram till 1984.  

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.