Nästa artikel
Tidig svensksåld Bristol på auktion
Reportage

Tidig svensksåld Bristol på auktion

Publicerad 18 januari 2021 (uppdaterad 18 januari 2021)
En av de allra först tillverkade Bristol 400 ska nu säljas på auktion. Den är en av två som kom till Sverige 1947.
Torsdagen den sjunde augusti 1947 sken solen över Bromma när ett flygplan lastat med bilar för första gången landade på huvudstadens flygplats. När Bristol Freightern rullade in mot stationsbyggnaden möttes den av Stockholmspressen och andra nyfikna. var konstruerat att ta tolv passagerare och två bilar.
 
Bristol slog två flugor i en smäll med sin tur till Stockholm, själva flygplanet skulle levereras till företaget T-flyg och i lastutrymmet fanns två exemplar av Bristol 400 – flygplanstillverkarens första personbil!
Nospartiet öppnades och två svarta Bristolbilar kördes ut. Det var två exklusiva bilar som visades upp, med en prislapp på hela 33 000 kronor. ”En bil med alla kännetecken på teknisk överlägsenhet och hög prestationsförmåga. Konstruerad för riktiga kännare. 2-liter Sport Kupé är den första i raden av Bristolbilar som skola ge ytterligare glans åt ett namn, redan världsberömt”, skrev importören AB Hans Osterman i en annons.
 
Nu ska en av de två Bristol 400-bilarna som kom till Sverige den där dagen 1947 säljas på auktion. Bilweb Auctions som håller i auktionen bedömer att värdet på bilen är 800 000 – 900 000 kronor. 
 
Den nuvarande ägaren har haft den i 37 år och under hans ägo har bilen helrenoverats och lackerats om i en röd kulör. Auktionen hos Bilweb Auctions avslutas den 28 januari. Här är en länk till auktionen.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.