Nästa artikel
Timangi, Toyotan för Finland
japanskt

Timangi, Toyotan för Finland

Publicerad 13 april 2020
Ett kryphål i den finska skattejuridiken gjorde den lilla Toyotapickuen jättepopulär, men säg den lycka som varar för evigt.
Toyota erbjöd en pickup på sin lillmodell Publica, främst var dessa ämnade för lite mer exotiska marknader som exempelvis Australien, Sydostasien, Sydafrika.  
I Finland var det dyrt och bitvis krångligt att äga bil, höga skatter gjorde att små billiga japanska bilar slog igenom tidigt. Ett undantag från skatterna var lätta lastbilar, och här såg man en möjlighet, den lilla Toyotapickupen. 

Här kunde man erbjuda en ny bil till lågt pris som även yngre personer kunde ha råd med. Den kom att kallas Timangi och piffades upp med stripes, häftiga fälgar, extraljus och allt som var populärt i reklamen 1976. Det blev en poppickup, med tydlig ungdomlig inriktning. Det paketet kostade dock extra, 1600 mark ovanpå baspriset  12850 mark. 

Timangin blev snabbt populär, såpass populär att finska skatteverket började se sig om efter en möjlighet att klämma åt ofoget. Och så kom nya regler sommaren 1977 som bara beviljade skattefrihet för lastbilar med flak längre än 185 centimeter, vilket Toyotan såklart inte hade.

Under det halvtannat år Finlandsspecialaren Timangi fanns såldes 2104 stycken. 
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.