Nästa artikel
Tomteverkstad!
god jul!

Tomteverkstad!

Publicerad 23 december 2016
Gunilla Forsmans julklapp till Klassikerredaktionen fick oss att baxna! Vi såg till att fotografera den omgående – innan någon åt upp den.
Hon berättar själv hur underverket skapades:

”Idén att göra Klassikerverkstaden som pepparkakshus kom förra julen då jag gjorde Jävre Turiststation. Först tog jag bilder för att dokumentera hur verkstaden såg ut med verktygstavlor och blästerskåp. Alla pepparkakshusproffs tipsar om att man ska göra en modell i papper först, så då gjorde jag det. Jag började med golvet och väggarna och sedan möblerades de med verktyg, precis som bygget av den riktiga verkstaden gick till. Det är egentligen en väldigt god pepparkaksdeg men väggarna är gräddade så länge att de kanske inte är den smakligaste delen.

Många skär ut pepparkakshuset och gräddar sen, men man ska grädda och sedan skära när den kommer ut ur ugnen. Det blir hårt först när den stelnat.

Pepparkaksverkstaden är hopsatt med smält socker, absolut inte med limpistol eller annat fusk!

Det var faktiskt väldigt få delar som blev trasiga. Jag var mest nyfiken på hur det skulle gå att göra verktygstavlorna. Jag petade små hål med en tandpetare och för varje hål tänkte jag att den skulle gå sönder, men det gjorde den inte.

Det är ungefär som att måla en bil, blir det inte perfekt får man spackla, motsvarigheten här är kristyren. Och man ska spritsa med en plastpåse, pappstrut funkar inte.

Alltihop tog åtta timmar att göra, det är som vilket modellbygge som helst!”

 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.