Nästa artikel
Torino - Anglian som fick italiensk kostym
Brittalienskt

Torino - Anglian som fick italiensk kostym

Publicerad 3 juli 2022
Anglia Torino var en Ford för Italien - byggd i Italien.

Ford Anglia 105E med sin snedruta sålde bra i Italien - såpass bra att 1960-61 var detta den mest sålda importbilen där.
Men designen blev snart ålderstigen för de trendmedvetna italienarna och redan 1962 var den nya Anglian inte så ny längre.

För att hålla liv i försäljningen tog man till ett knep. Göra en modernare kaross till Anglian - ritad och byggd i Italien för Italien.
Michelotti fick uppdraget att rita den, och det nyetablerade OSI - med Luigi Segre från Ghia i spetsen skulle bygga den.

Anglia Torino presenterades 1964.
 

Dörrar och vindruta behölls från originalet, likaså var allt under skalet intakt - med en liten skillnad att det gick att få en Torino S. 
Det innebar en Weber 28/36DCD förgasare på den 997cc stora motorn.
 
I första hand var den tänkt för hemmamarknaden, men snart planerade man för att exportera den till resten av Europa genom Fords återförsäljare. 
Men de planerna kom inte så långt. Norr om alperna kunde den i stort sett bara ses i Beneluxländerna - och inte ens där såldes det särskilt många.

Ett litet antal kom dock att byggas av Fords fabrik i Belgien för den marknaden men okänt hur många.
Anglia Torino lades ner 1967 ett år före originalets 105E. Det vart en ganska trögsåld modell, efter nedläggningen hade man bilar kvar att sälja av ända fram till slutet av 1969.

Totalt såldes 10 007 Torinos i Italien och ett okänt men troligen litet antal utanför.
 

1966 visade OSI upp en annan Ford - 20MTS baserad på Taunus 20M med V6 motorn. 
Det varen vacker liten sportcoupe ritad av Sergio Sartorelli. Runt 2200 OSI 20MTS byggdes innan OSI försattes i konkurs 1968.
Mer om OSI 20MTS här.

 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.