Nästa artikel
Toyota Corona genomskådad
japanskt

Toyota Corona genomskådad

Publicerad 7 mars 2018 (uppdaterad 12 mars 2018)
En genomskinlig bil visades upp på bilmässan i Tokyo 1960. Den hette Toyota Corona, men kallades ofta nånting annat.
Toyota Corona blev en långlivad modell, Totalt gjordes den i elva generationer under 45 år.  Första generationen kom 1957, men generation två som presenterades här 1960 började på allvar leta sig ut i världen.

Men då hette den inte Corona utan såldes oftast under namnet Tiara. Dom kalldes inte homogent för Toyota än heller, Toyopet användes fortfarande parallellt på bilarna.  Tre motorer på 1 1,5 och 1,9 liter fanns. Och det fanns även en automatlåda, den tvåstegade Toyoglide. 

Corona/Tiara generation 2, (T20)  kom även att byggas i Australien, fanns i varianterna sedan, kombi och en pickup som kallades Coronaline.

De stora marknaderna för Toyota låg fortfarande i sin egen del av världen. Australien, Nya Zeeland, Taiwan, och drygt 300 Tiara såldes i USA.
 
Hösten 1964 kom generation T40 och den blev en långt större framgång på exportmarkanden och blev snart en vanlig syn både i Amerika och Europa och Toyota var nu definitivt ett globalt märke att räkna med. 

1968 ynglade Corona av sig till modellen Corona mark  II som hade samma chassi men något större kaross, och härifrån blir det lite rörigt i Coronans långa liv.  I Europa kom vi senare att känna modellerna som Carina, det gjordes även en Celica coupé som hemma i Japan kallades Corona. Man mixade både fram- och bakhjusdrivna mdoellserier från 1983 och framåt, både hette Corona men var olika bilar.  Under de sista åren gled Coronan gradvis över till att bli vad vi känner som Avensis. 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.