Nästa artikel
Tre okörda Hundkojor på auktion!
auktion

Tre okörda Hundkojor på auktion!

Publicerad 4 maj 2021 (uppdaterad 6 maj 2021)
En har gått 20,7 mil, en har rullat 24,6 mil och den tredje har avverkat hela 164 mil. Tre Mini Coopers har stått i princip oanvända sedan de såldes nya – nu ska de gå på auktion. Uppdatering: Nu är de sålda – för totalt över en miljon!
Den 4 oktober 2000 lades tillverkningen av den klassiska Hundkojan ned. Den lanserades i augusti 1959 som en framåtblickande, närmast revolutionerande småbil från BMC och slutade som något av en maskot för BMW.

Nedläggningen kom inte som någon överraskning för någon och det sista åren kom en rad specialversioner ut  som hyllade det förflutna och redan från början retade samlarnerven hos många.

P-O Heiwall slog till på inte mindre än tre olika exemplar – men har knappt kört med dem. Nu ska de säljas till högstbjudande av Bilweb Auctions. Nu finns alltså chansen att köpa en ny klassisk och dessutom svensksåld Hundkoja!

– Det är med blandade känslor jag säljer dem, säger P-O Heiwall. Jag har startat dem regelbundet, tvättat och pumpat men inte gjort så mycket mer. I övrigt har de stått i ett tempererat och ombyggt vagnslider.
När Mini fyllde 40 år hösten 1999 hade traditionen med att lansera en jubileumsmodell pågått i många år. De första kända jubelkojorna kom 1975 och Sverige hörde tillsammans med Nederländerna till pionjärerna. I Sverige var jubileumskojan svart med en guldfärgad stripe längs sidan och en numrerad plakett framför vindrutan. En stickande gul klädsel kompletterade anrättningen och endast 200 exemplar togs fram.

– Kanske är det den här jag har svårast för att skilja mig ifrån, säger P-O Heiwall. Jag köpte den några månader innan den stora 40-årsträffen på Silverstone.

 
Mini 40 byggdes i 800 exemplar varav hälften gick till Japan och England, resten på export. Den fanns i flera olika färger men Mulberry Red var vanligast i Sverige.

Röd skinninredning, instrumentpanel med aluminiumfinish, speciella mätare hörde till det som skiljde ut Mini 40. Rattens busslutning är oförändrad sedan 1959 men de nyare kojorna är trängre på grund av kraftigare stolar.
Auktionsexemplaret är registrerat i juni 1999 och har sedan dess endast gått 24,6 mil. Den är aldrig besiktigad och fullständigt oförändrad förutom att den kompletterats med Mini 40-dekalerna som inte monterades på exportbilarna.
 

Den tvärställda A-motorn med växellådan monterad undertill i oljetråget följde med genom hela modellens produktion. PÅ senare år fick bilen en enklare form av bränsleinsprutning.

Förväntat pris är 300 000 – 350 000 kronor. Följ auktionen här https://bilwebauctions.se/majauktion-2021/rover-mini-40-jubilee-2938
 
Mini Knightsbridge tillhör de absolut sist byggda Hundkojorna, ca 150 exemplar tillverkades, och denna bil är enligt Bilweb Auctions dessutom den allra sista svensksålda Minin, registrerad i november 2000. Knightsbridge fanns i tre olika färger men Sienna Gold är den ovanligaste.

– Jag tror inte jag överdriver när jag säger att det finns max 10 exemplar i Europa, säger P-O Heiwall.
Den är försedd med 13-tumsfälgar och det speciella emblemet på bakluckan. Under huven sitter samma gamla stötstångsmaskin som konstruerades av Austin efter andra världskriget, i detta utförande på 1275 cc och med bränsleinsprutning ger den 63 hk.
 
Auktionsexemplaret har bara rullat 20,7 mil sedan det lämnade handlaren i Göteborg. Frågan är om det någonsin kommer att bli några fler mil.
 
Auktionsfirman har bedömt slutpriset till 300 000 – 350 000 kronor. https://bilwebauctions.se/majauktion-2021/rover-mini-knightsbridge-2926
 
Långmilaren i samlingen är en Cooper Sport – den har gått 164 mil på de 21 år som passerat sedan den lämnade nybilshallen i maj 2000.
 
Sport betyder i det här sammanhanget sportig utrustning, motorn är densamma som på övriga Coopers. Det finns dock fantastiska möjligheter att trimma dessa motorer och då uppskattas den höga utväxling som senare Minis hade.
 
Kanske är 164-milaren den bil som lockar mest – här finns ändå en chans att få köra lite och njuta av den otroligt speciella känsla som en Hundkoja förmedlar. Mycket talar för att de andra två exemplaren är dömda till ett evigt stillastående där innehavarna kommer att se sig som kulturförvaltare snarare än bilägare.
 
Det är en och annan Mini Cooper från de sista åren som köpts enbart för att ställas undan och framöver kommer säkerligen fler okörda exemplar att dyka upp till försäljning. Här handlar det dock om väldigt ovanliga och eftertraktade specialupplagor.

Försäljningen betyder inte att P-O Heiwall slutar med Hundkojor. Han har två äldre Minis som han pysslar med, bland annat en Cooper S som han köpte 1969 och som han färdigställde en totalrenovering av för fem år sedan. Dessutom håller han tillsammans med sin son på att bygga en riktigt värsting med kompressor, crossflow-topp och bränsleinsprutning.

Uppdatering: De tre bilarna såldes för 320 000 respektive 357 000 och 301 000 exlusive slagavgiften på fem procent. Totalsumma: 1 027 000 kronor.

 

Länkar

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.