Bild
Nästa artikel

Trivsel i Stjärnhov!

Bildspel Träffpunkt 80

Tredje upplagan av Träffpunkt 80 skämde återigen bort oss med strålande väder och rekorduppslutning. Nya inslag som utomhusateljé för fotografering, reservdelsförsäljning och verktygsdemonstrationer gav evenemanget ytterligare tyngd. För att inte tala om vildsvinshamburgarna!

Frågan är om det gick att befinna sig på någon vackrare plats än Grytsbergs Säteri söndagen den 20 september.

De välklippta gräsmattorna och de krattade grusgångarna fylldes hela förmiddagen av en till synes aldrig sinande ström av exklusiva, vardagliga, galna, förnuftiga och alldeles underbara 1980-talsbilar och -motorcyklar.

Det råder nu inget tvivel om att det är många som vurmar för 1980-talets sköna modeller, trots att dessa i många sammanhang anses som "för nya". Hallå, om några månader fyller 1980-talet 30 år!

Att det fortfarande kan vara löjligt billigt att bli med fin 1980-talare bidrar ytterligare till den glädje och nyskaparglädje som präglar Träffpunkt 80.

Den vita avdelningen framför den stilfulla huvudbyggnaden blev snabbt proppfull liksom de nyklippta ytorna ut mot vägen. Tur då att ägaren till Grytsbergs Säteri Lars Nordzell sett till att klippa  ännu större gräsytor än förra året ned mot sjön. Närmare 450 utställningsbilar och -motorcyklar dök upp. Lägg därtill ett 50-tal entusiastbilar av andra årsmodeller och flera hundra besöksbilar.

En rad nya attraktioner mötte besökarna. GKG Reservdelar från Stockholm hade fyllt ett släp med udda delar till 80-talare och Verktygsboden från Borås demonstrerade verktyg.

Motorhistoriska Sällskapet marknadsförde sin förening mot för dem den delvis helt nya grupp entusiaster som kommer till Träffpunkt 80.


Mats Älfvåg Automobilia ställde liksom tidigare år ut och sålde affischer, broschyrer och annat skoj rörande 1980-talsbilar. I år hade han dessutom utökat och fyllde ett helt rum i den renoverade ladan.

Volvo Heritage var på plats med en vit Volvo 745 GL, jodå den är på god väg att klassikerklassas.

Deltagarna bjöds många chanser att vinna priser från Automobil, Klassiker och Verktygsboden.

Första pris i Publikens Val gick till en riktig råing med mittmotor, en Renault 5 Turbo 1985 tillhörande Ulf Wiklund från Skellefteå.

Andra pris tillföll en något mer prosaisk varelse, kanske landets finaste Nissan Prarie från 1984, ägd sedan ny av Axel Bjelk från Malmö.

Tredjepristagaren Mikael Hasselbäck från Västerås vann publikens gillande med sin Volvo 340 DL -85, inköpt alldeles nyligen.

Juryns pris till roligaste 1980-talare tillföll en Citroën BX i osannolikt fint skick. Henrik Holmedahl heter den stolte ägaren som vann en hylsnyckelsats från Verktygsboden.

I tipspromenaden för barn kammade Ernst Barany från Söderköping hem förstapriset, ett par hörselkåpor och en rejäl påse med godis. Ytterligare nio barn fick pris, alla med tio rätt. Men det var Ernst som kom närmast i utslagsfrågan, där man skulle gissa vikten på en påse med leksaksbilar. 375 gram trodde Ernst, 319 vägde den.

I tipspromenaden för vuxna var frågorna snäppet klurigare. Göran Berntling från Sollentuna lyckades pricka in nio av tio rätt och kom närmast i utslagsfrågan där vikten på en låda med tändstift skulle bedömas. Rätt svar var 4354 gram, Göran var bara 76 gram ifrån med 4430. Vinsten var en polermaskin från Verktygsboden.

Andra pris gick till Jonas Håkansson från Stockholm, trea kom Markus Nyström från Västerås. De vann varsin helårsprenumeration.

Ytterligare helårsprenumerationer lottades ut bland dem som röstat i Publikens Val, nämligen Emil Wallmark från Tyresö, Tommy Petterson från Tyresö och (återigen) Jonas Håkansson från Stockholm.

Efter prisutdelningen hade klockan hunnit passera två och trots att träffen officiellt inte stängde förrän klockan 15 var det många som bröt upp direkt. Andra dröjde sig kvar ytterligare en stund på gräsmattor och verandor och njöt av den fantastiska stämning som bara finns på Grytsbergs Säteri.

Mer om Träffpunkt 80 läser du i Klassiker 9/2009!
Taggar: Reportage

Kommentarer

#1
Thim Tollin
2009-09-21 20:55

Jag vill tacka Klassiker och Automobil för ännu en kanondag i Stjärnhov. Både träffen och vädret därtill börjar bli en riktigt bra tradition. Andra året som jag besökte träffen men definitivt inte sista.

En annan kul parentes i det hela var att morfar (som lånade ut sin blåa 240 till mig dagen till ära) i sin ungdom gick på internatskolan som ligger en dryg mil därifrån.

Lev väl alla 80-tals älskare så ses vi nästa år :)

#1
thomas
2009-09-21 22:11

Underbart väder och att bra arrangemang. Lite väl många tyska bilar, men det får ju bli upp till oss andra att bidra med bilar från England, Japan, Frankrike, Italien m.fl.

#1
Per
2009-09-21 22:17

Min morfar köpte en 240 GL i samma färg som din hösten 1987, som årsmodell 1988. Den var i vår familj tills förra året då den tillslut (turbokonverterad) såldes till Norrbotten och därefter Finland. Den var original fram tills i början av 2000-talet då min bror började använda den för att öva sina ingenjörsfärdigheter. Var intressant att läsa historien på din vindruta, och plasten på solskydden var verkligen pricken över i:t!

#1
jensh
2009-09-22 01:45

Takk for et svært trivelig arrangement - lenken henviser til noen av mine bilder.

#1
Conny Karlsson
2009-09-23 14:16

Vill tacka för ett fint arrangemang/träff då det var första men inte sista gången jag närvarade med min Toyota Supra -89 som gått nu ca 1580mil och min fru Eva. Vi återkommer !

mvh Conny Karlsson Ransäter Värmland.

#1
Emil Hammarlund
2009-09-25 00:29

Tack för en underbar och välarrangerad träff. Roligare än såhär kan man inte ha! Hoppas denna tradition fortsätter.

MVH Emil Hammarlund Volvo 244 DL 1981, ljusbrun.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.