Bild
Nästa artikel
Trollimport

Trollimport

Import

AMC Gremlin har aldrig varit någon vanlig syn i Sverige, men senaste tiden har två bilar kommit in!

Namnet Gremlin är lite svåröversatt,  vår närmaste betydelse är troll. Men mer specifikt är en Gremlin ett litet otyg som ställer till jävulskap i maskiner. När dessa havererade utan synbar orsak skyllde man på "Gremlins".  Och vi säger det går troll i sakerna.

Så varför AMC valde att kalla sin nya bil 1970 för Gremlin kan man fundera över.  

Trenden gick mot mindre bilar och AMC behövde hänga med i racet.  Men man hade inte finanserna för att utveckla en ny modern bil, så vad gjorde man då?  Jo man tog helt enkelt och kortade en Hornet och rumphögg den, och fick Gremlins karekateristiska platta bakdel. 

Basmotorn var en stor rak sexa som hade kommit redan 1964. Den gick att få på 3,8 och 4,2 liter,  först 1972 kunde man få AMC:s helt nya V8 på 304 kubik. Den ströks dock redan 1976 och resterande två år av Gremlins levnadsbana var sexorna återigen alternativen. Vid sidan av en 2 litersfyra från Volkswagen. 

I början fanns även en rent tvåsitsig Gremlin med fast bakruta, men den försvann redan 1972 efter bara drygt 3000 sålda bilar.  Totalt gjordes 671475 Gremlins åren 1970-78, drygt 40000 hade V8. 1977 hade efterträdaren redan lanserats, Pacer, som inte var en rumphuggen variant utan en helt ny design, och liksom Gremlin var den någonting som inte liknade något annat. 

De två bilarna som kommit i år är en 1970 respektive 1976 års modell. -76:an är den gröna bilen som känns igen på sina mer rektangulära lyktsargar.  

 
Trollimport
Trollimport
Trollimport
Trollimport

Kommentarer

#1
Gustav
2018-06-07 14:14

Haha kul artikel som jag snavada in på via en bild på google. Jag äger båda dom gremlins bilarna ni skriver om :) Många tack det var roligt att läsa. Viste inte att det fanns tvåsitsiga sådär men fast bakruta. Sånt är kul när man lär sig nått nytt. Mvh

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.