Nästa artikel
Under ytan
utställningstips

Under ytan

Publicerad 28 november 2017
Den engelska fotografen Nick Veasey går på djupet med allt han fotograferar. Med hjälp av röntgen har han bland annat fotograferat många klassiska bilar. Nu ställs hans bilder ut på Fotografiska i Stockholm.
Det började med en Coca-Colaburk. Fotografen Nick Veaseys fru fick för tjugo år sedan i uppdrag att ordna en röntgenbild av en läskburk för ett tv-program. Veasey lyckades få hjälp att ta en röntgenbild och han blev snart uppslukad av möjligheterna som tekniken erbjöd.
 
I en gammal spionanläggning från Kalla Kriget har Nick Veasey byggt en studio för sin röntgenfotografering. Här har han visat insidan på allt från sjöhästar till stridsflygplan. Men det har också blivit många bilar. Nick Veasey föredrar klassiska bilar eftersom han anser att de har en intressantare form.
 
Det är en komplicerad process att ta varje bild. Bakom föremålet i studion placeras filmen på en blyvägg och varje röntgenbild blir alltså varken mindre eller större än det som avbildas.
 
Den första bil han röntgenfotograferade var en Mini från 1970. Det krävdes 350 olika röntgenbilder och över tre månaders arbete för att det till slut skulle bli en bild.
 
Nick Veasey är nu på väg att ta nästa steg i utvecklingen av sin speciella fototeknik. Ett långtradarsläp har byggts om till en mobil röntgenanläggning. På så vis är han inte begränsad till föremål som får plats i hans fasta studio.
 
Man skulle kunna tro att Nick Veaseys bilder gränsar till korrektheten hos en rättsteknisk fotograf. Men det finns mycket humor dold i detaljerna. Vad är det som föraren av en Bubblacabriolet har med sig i baksätet egentligen? Och har verkligen en smartphone en liten skrivmaskin, kamera, jordglob och skivspelare inuti sig?
 
Utställningen av hans bilder på Fotografiska i kräver att man tar sig tid och både går nära och betraktar bilderna på några meters avstånd.
 
Utställningen i Stockholm pågår till och med den 18 februari 2018, läs mer om den här: www.fotografiska.eu
 
Samtidigt som utställningen öppnat har bokförlaget Max Ström get ut en boken ”Inside Out” med ett urval av hans bilder. Det är förutom bilar och motorcyklar också ett antal kändisar – eller är det kanske samma skelett vi ser?
 
 
 

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.