Nästa artikel
Ursaaben besiktigad – för första och sista gången: ”Ett hedersuppdrag”
Reportage

Ursaaben besiktigad – för första och sista gången: ”Ett hedersuppdrag”

Publicerad 30 november 2022
För första gången har den unika experimentvagnen Saab 92001 besökt besiktningen. Saab Cars Magazine var med på det historiska uppdraget.

På flaket till en avsågad Saab 9000 med takbox står något ännu mer uppseendeväckande: Saab 92001 – alltså Ursaaben. 

Den har tillfälligt lämnat sin trygga tillvaro på Saab Car Museum i Trollhättan som tog sig an hedersuppdraget att besiktiga bilen, och Saab Cars Magazine fick hänga med. Du kan läsa om förberedelserna och resultatet i senaste utgåvan av tidningen som du hittar här.

Varför besiktning, kan man undra? Jo, Ursaaben skulle delta på sommarens Saabfestival och leda karavanen. Besiktningsman var Tobias Olsson och såg det hela som ett hedersuppdrag.

– De hade handuppräckning i fikarummet om vem som ville ta uppdraget. Jag var sjuk den dagen, men som tur var vågade ingen. Då ringde chefen mig och jag sa ja direkt. Det här är ju en dröm, säger han.

Läs hela artikeln i senaste utgåvan av Saab Cars Magazine som du hittar här!

SAAB Cars Magazine #9

SVERIGES SAABTIDNING #9

Gunnar Palm – kartläsarlegenden
Läs om de legendariska rallytävlingarna med Erik Carlsson bakom ratten. Tidernas mest uthålliga förare, men också en kartläsare i världsklass. Varför gick de skilda vägar efter alla triumfer. Journalisten Eric Lund ger intervjuar legenden Gunnar Palm. 

Den bortglömda herrgårdsvagnen!
Ordet tidskapsel är lätt att använda slarvigt. Men när en hel herrgård i Jämtland stannat upp i tiden … och det i garaget står en Saab 95. Den excentriska gårdsägarnas sista bil. En overklig och lite vacker historia av Henric Tungström.

Ursaaben mitt i verkligheten
Om vi kunde tänka oss att hänga med Saab 92001 på sin första och sista besiktning? En sådan fråga hinner inte nå frågetecknet innan vi var på plats. En helt vanlig – historisk – dag i Trollhättan.

Allt om sista Saaben! Tillverkad av NEVS
Redan samlarobjekt, den allra sista Saab 9-3 Aero. Den som slutade tillverkas 2014 och endast fanns i två kulörer. Den som några få beställde på nätet. Vilken historia!

Köpguide: Saab 99
Bussiga bilen. Antingen som lite spinkig och sirlig i linjerna. Eller som den bussiga vardagskamraten med überstötfångare och sköna stolar. Så hittar du din Saab 99.

Saab 99 Turbo 1980
Herrejösses, finns det så här fina bilar? Japp. Vi kollar in en unik turboklassiker som bara gått 3 500 mil sedan ny. Mums.

Saab 96. Indiskt gul. Med hönstrappa.
Carina sålde aldrig sin 18-årsbil. Den hade ju både spoiler och farthöjande dekaler. En klassiker som åldras med behag.

Dödens motorcykel – med Saabmotor
Han kallade Döden. Säkert av en anledning. Men hans motorcykel med rytande Saab tvåtaktsmotor sjuder av liv. Vilken skapelse!

Emma och 90:an
Emma Hurtig är lokaltidningsreporter. Med trygg hand zick-zackar hon genom Västergötland i jakt på nyheter. I en outslitlig Saab 90.

Sanningen om Saab-cigaretterna
Fanns de i verkligheten? Ett påhitt i efterhand? Vi skingrar rökridåerna kring Saabs märkligaste reklamsatsning.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.