Nästa artikel
Välskräddad Siddeley
Svar på nöten

Välskräddad Siddeley

Publicerad 17 augusti 2014
Det kom ganska fort korrekt svar på fredagsnöten, visst är det en Armstrong Siddeley som gömmer sig under en italiensk kostym.
Italien har sitt grundmurade rykte att stå för elegans, finess och god form i allt från klassisk konst, kläder, arkitektur till fordon. De flesta tillverkare har någon gång kontaktat de stora italienska designhusen för att få hjälp på traven med sina modeller.  På femtiotalet började det sina med de rena specialjobben åt välbärgade kunder, framtiden var serietillverkning på mer rationell bas. Som exemplet i nöten ser vi en brittisk Armstrong Siddeley byggd av Ghia som ett dragplåster att visa upp på mässor.  Vad man gjorde var att sälja in sig hos olika tillverkare, ofta med sikte på att få bygga sin modell i en mindre upplaga och sälja genom deras kanaler, och kanske även få en större bit av kakan, att producera deras reguljära karosser också.  Kanske just Armstrong Siddeley inte var det smartaste valet för Ghia. Dom var ett ganska diminutivt märke med låg produktion och bara några år senare skulle dom förpassas till historieböckerna för gott.  

I bildspelet finns ett par andra exempel på brittiska bilar som kom att få italiensk kostym. Dels rena specialbilar och även en del där samarbetet bar frukt.

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.