Nästa artikel
Världens Nash!
Orört original

Världens Nash!

Publicerad 1 mars 2018 (uppdaterad 1 mars 2018)
Den har inte ens rullat 1 000 mil. Nu säljs världens finaste Nash Airflyte på auktion i USA.
Man ska vara bra hårdhudad om man inte får ett visst påslag av moderkänslor inför synen av en Nash Airflyte. I senaste numret av Klassiker kör vi en vackert patinerad Nash 600 Super 1949. Nash hade avancerade idéer när det kom till lättviktskonstruktion och strömlinjeform. En del fixa idéer också – som att framhjulen absolut skulle vara täckta. Det hade en stor inverkan på formgivningen. Av sin samtid sågs Airflyte som avancerad och framåtblickande. Idag är vi kanske lite mer frågande. Men garanterat charmade.

Modellen (som fanns under tre år och byggdes i 438 045 exemplar) var även tekniskt intressant med självbärande konstruktion, skruvfjädring  och torque tube drive, ett rör som omslöt kardanen. Bärarmarna i framvagnen var hålborrade för att reducera vikt. 

Nash stora bidrag till bilutvecklingen blev inte de inbyggda framhjulen utan värmepaketet. I koncernernen ingick kyl- och värmespecialisten Kelvinator som låg långt framme i utvecklingen av bland annat kylaggregat för industrin. Kunskaperna byggdes in i bilarna under namnet Weather Eye och principerna för hur ett värmepaket fungerar bäst i en bil är de som gäller än idag. Utvecklingen drevs av Nash tekniske direktör Nils E Wahlberg, som var född i Finland.

En rundsurfning på Nash Airflyte till salu antyder att modellen inte är överdrivet populär bland samlare. Prisnivåerna är rimliga och det går att hitta fina och välbevarade exemplar i USA. Nu ska den allra finaste säljas. Det måste nog ändå vara så:  en svart, helt orörd och fullkomligt magisk Nash 600 1949. 

Den har inte ens gått 1 000 mil. Originaldäcken sitter på. Man kan med lätthet föreställa sig doften i den i princip osuttna kupén. 

Den remarkabla bilen köptes ny av  Lawrence Henderson i Grafton, West Virginia. Lawrence var utstuderad pedant och körde mest med sin gamla Chevrolet. Nashen användes en gång om året till den traditionella släktträffen samt under några få tillfällen under kortare resor i närområdet.

Efter förste ägarens död 1984 tog en släkting hand om bilen på samma föredömliga sätt. Därefter kom en ny ägaren in i bilden. 

Nu säljs bilen på auktion av Gooding & Company i Amelia Island. Man uppskattar att slutbudet kommer att hamna på 300 000- 400 000 kronor.  

Bara finessen med Uni-Scope – bilens instrumentering – är i sig en köputlösare av stora mått.  

https://www.goodingco.com/vehicle/1949-nash-airflyte-600-sedan/


 

Länkar

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.