Bild
Nästa artikel
Vilt, galet, vågat - Mod tops

Vilt, galet, vågat - Mod tops

Vinyltak

Mod Top, ett storslaget exempel på när marknadsundersökningar görs på fel bas på fel sätt av fel folk med fel insikter.

Sommaren 1969 och man skulle piffa upp Plymouths småtråkiga mid-size sortiment med en lite mer ungdomlig appeal. Det gällde att pejla ungdomstrenderna och det gjorde dom hos Plymouth, och lanserade helt ogenerat det sanslösa Mod Top Special, som bestod i huvudsak av ett skrikigt storblommigt vinyltak!

Inte bara taket utan även inredningen färgmatchades också, "color-keyed" kallades det och blomstermönstret återkom i sätesklädseln. Dock kunde det väljas bort, eller tvärtom, vanligt vinyltak med blommig inredning. Det har ibland nämnts att cabriolet skall ha funnits att beställa i detta utförande, men antagligen byggdes aldrig någon, alternativt slopades tanken innan Mod Top kom ut på marknaden.

Främst var det Plymouth Satellite coupéer som utrustades med detta, hela 1637 såna beställdes. Och det är de mest kända av dom , verkar som om samtliga bilar var blåa eller vita med blått tak och inredning. Även mod-top klistermärket som fanns i bakre sidorutan på vissa modeller. En äkta mod top Satellite har koden ”V1Q” på sin fender tag, brickan som talar om bilens utrustning och specifikation. men syskonmodellerna hos Dodge gick också att få med detta, och dom i grönt färgschema istället, och ett helt annat mönster än Satelliten. Men hos dessa kallades inte optionet Mod Top utan Floral Top istället, och utrustningskoden för detta var V1H.


På Plymouths A-kaross, det vill säga Barracuda, och senare Cuda-bilarna, var taket gult med ytterligare en variant på mönstringen. Dock verkar dom sakna emblemet som fanns på Satellite, itsället satt mod-top klistermärket i bakre sidorutan. Denna har även full Mod-Top inredning också. För dessa var koden V1P.

340 Formula S var Barracudans mesta prestandapaket, en 340 med fyrportsförgasare, men Mod Tops kunde kombineras med alla motoralternativ, och en ännu hetare bil kom att levereras med mod top. Ett rykte har gjort gällande bilens existens sedan länge men bekräftat är numer att en äkta Mod Top Barracuda beställdes med V1P Mod Top OCH 426” Hemimotor!

Modellerna Satellite och Barracuda är de två vanligaste som utrustades med Mod Top, över hälften av alla Mod Tops var 1969 års Satellite som såldes o hela 1637 exemplar. De mest sällsynta med detta var Dodge Coronet Super Bee med 8 respektive 18 i coupé och hardtop utförande. 14 Dodge Dart GT hardtops och 16 Dart GTS gjordes också med detta. Mod tops fanns kvar i utbudet under 1970, men ytterst få valdes med detta, då återfanns mod-top enbart på den nya Cuda/Barracuda modellen, mindre än 80 sådana  antas ha sålts med detta.

Min personliga reflektion, jag är förvånad över att det såldes så många Mod Tops ändå, alltså man ville föryngra sin kundkrets med en häftig och trendig modell, och flower power regerade på amerikanska västkusten detta år, så långt var det rätt tänkt. Men denna tilltänkta köpkrets hade nog vare sig pengar eller ens en tanke på att köpa sig en ny bil...  

Under 1970 kom dock ett nytt märkligt dekorpaket in i sortimentet, på Plymouths stora Fury Gran coupe kunde man nu få ett paisleymönstrat vinyltak med dito inredning.

Taggar: Reportage, Hem

Kommentarer

#1
Gäst
2011-10-11 08:44

Tycker det börjar skrivas lite väl mycket om jänkebilar på den här siten nu. Okej, man kan välja att inte läsa de artiklarna om man inte vill, men själv så skulle jag hellre vilja få läsa lite mer om er projektbil, Volvo 165:an.

#2
Jan T
2011-10-12 10:41

Trots att jag älskar amerikanska bilar, kan det bli för mycket Chevrolet -57 och Cadillac -59 ibland. Jag vill dock hävda att klassiker hittar en annan och intressantare vinkel på den amerikanska bilhistorian. Denna artikel ett gott exempel.

#3
Dagfinn F
2011-10-12 19:38

Utrolig vakkert retro design - me want!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.