Nästa artikel
Volvo 165 på auktion!
bilweb auctions 5-6 maj

Volvo 165 på auktion!

Publicerad 1 mars 2018 (uppdaterad 16 april 2018)
Bilweb Auctions laddar för en ny samlarbilsauktion i maj. Efter två stora auktioner 2017 har man nu skaffat en egen utställningslokal och en av bilarna som ska säljas är en för Klassikers läsare välkänd Volvo 165. Jo, faktiskt!
Det har genom åren anordnats en och annan samlarbilsauktion i Sverige men försäljningsformen har inte riktigt tagit sig. Det vill Bilweb Auctions ändra på.

Det började med en flygande start med försäljningen av Volvosamlaren Kjell Olssons omkring 200 bilar i höstas. Då sattes en rad nya prisrekord för PV, Amazon, 240 Turbo och ÖV4 Jakob. Sedan hann man med ytterligare en auktion i november när en Saab V4 som gått 4,8 mil såldes för 350 000 kronor. Nu lägger man i ytterligare en växel.

– Det har precis blivit klart med ett nytt showroom i Agnesberg norr om Göteborg, säger Michael Luft från Bilweb Auctions. Där kommer vi att kunna samla auktionsobjekten, bedöma skicket, fotografera och visa upp dem.

Man kommer även att ha andra uppsamlingsplatser i Sverige men auktionerna kommer alltid att hållas på webben.
Årets första auktion äger rum den 5-6 maj och inlämningen är i full gång.

En av bilarna som är klara för auktion är Klassikermedarbetaren Fredrik Nyblads Volvo 165 1972, byggd på specialbeställning av Yngve Nilssons Karosserifabrik i Laholm.

Va, stopp, kan det vara sant?

Ska Fredrik sälja bilen som varit en så stor del av hans liv, som varit med i TV och tidningar, som fått en egen Facebookgrupp, som det skrivits en bok om och som till och med är förlaga till Årets Modellbil 2017?

– Japp, säger Fredrik Nyblad. Jag har faktiskt bestämt mig för att efter mitt långa och givande 165-äventyr gå vidare och satsa på nya projekt.

Fredrik spårade upp den speciella Volvon i en lada 2008 men det skulle dröja till hösten 2010 innan han fick köpa renoveringsobjektet. Efter en omfattande helrenovering utförd av Lars ”Julle” Olofsson har Fredrik forskat i bilens historia och träffat dem som byggde den i Laholm samt beställaren Sture Levin. Fredrik har också visat upp sin bil på en rad olika utställningar och träffar och dessutom hunnit köra flera tusen mil med den.

– Det kommer att kännas jättekonstigt att lämna över nycklarna till en ny ägare men jag känner mig faktiskt klar med bilen, säger Fredrik. För vad finns det kvar att göra egentligen – jag tror inte att någon är intresserad av långfilmsrättigheterna.

Vi är många som har svårt att tänka oss Fredrik utan hans Volvo men det är uppenbart att han har bestämt sig och vi kommer noga att följa auktionen i maj.

Bilweb Auctions Michael Luft planerar minst tre auktioner under 2018 och han tror att detta bara är början.

– Det finns ett stort intresse för bilauktioner, säger Michael. Vi har fått kontakt med många som har större samlingar av bilar men som inte mäktar med att sälja dem själva.

Bilweb Auctions provisionsregler är enkla. Säljaren betalar 10 procent av uppnått pris och köparen en på förhand bestämd slagavgift på några tusenlappar.

En utmaning för kvaliteten på auktionerna är att intäktsmodellen bygger på stora volymer av bilar för att affären ska gå runt. Samtidigt är både köpare och säljare i allmänhet mycket mer måna om att bilarna förvaras och beskrivs väl, att de behandlas med respekt helt enkelt.

Vid de två senaste auktionerna fick Bilweb Auctions kritik för att flera av objekten var magert beskrivna. Det kommer man att ändra på nu. Mer vikt ska läggas på att återge bilarnas skick och även noga berätta om exemplarets bakgrund och historia.

– Vi är ju entusiaster och vi vet vad vi själva brukar gå igång på, säger Michael Luft.

Inlämningen av objekt till majauktionen pågår fram till april och flera mindre bilsamlingar har redan adderats till försäljningslistan. Bland intressanta bilar finns en Volvo Amazon -68 som bara gått 1 830 mil och en Volkswagen 1959 som bara hat två ägare sedan ny.

Objekten kommer att läggas ut löpande på Bilweb Auctions hemsida, budgivningen öppnar två veckor före auktionsdatum. Mer info på www.bilwebauctions.se 

Länkar

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.