Nästa artikel
Volvo 745 – från Matfors till Senegal!
Reportage

Volvo 745 – från Matfors till Senegal!

Publicerad 22 juli 2020 (uppdaterad 22 juli 2020)
Ett slumpartat möte, en snilleblixt och en Facebook-insamling ledde till att en blekgul Volvo 745 GL fick ett nytt liv i Västafrika. I Klassiker 7/2020 tar vi en en sväng i Gambia och Senegal – med nye ägaren Ambas bakom ratten!


Hösten 2017. På gården i Matfors utanför Sundsvall står Johan Dereborns mammas gamla Volvo 745GL. Avställd efter anmärkning på rost i en balk. Skroten hägrar. Samtidigt drar Johan och sambon Annika på en charterresa till ljuset och värmen i Gambia.


Paret checkar in på Coco Ocean Resort and Spa i Serrekunda och blir snabbt kompisar med Ambas Bojang som ansvarar för frukosten på hotellet.

Ambas berättar att hans högsta dröm är en egen bil så att han kan köra taxi som extrajobb och på så vis dra in välbehövliga pengar till sin familj.

– Så varför inte skänka mammas gamla Volvo till Ambas tänkte vi. Den stod ju bara, minns Johan Dereborn.Några månader senare frågar Johan sina Facebookvänner om de inte kan hjälpa till och skramla ihop några kronor var för att få ihop tillräckligt med pengar för faktiskt skicka Volvon till Ambas.

Det blir början på en makalös insamling som överträffar alla förväntningar. På bara en dag skjuter vännerna till över 40 000 kronor – och summan stiger de nästkommande dagarna.

Projektet uppmärksammas av både SVT och Sveriges Radio och till och med Volvo kliver in med bidrag medan lokala Volvoverkstaden i Sundsvall ställer upp och servar bilen.Den 25 september 2019 avregistrerades bilen i hamnen i Göteborg. Men vad hände sen? Kom Johan Dereborns mammas gamla Volvo 745 hela vägen fram?Jodå, men det tog sin tid och det var inte enkelt. Klassikers frilansskribent Gustaf Sjöholm åkte till Västafrika för att ta reda hur det gått. Följ med på en annorlunda resa genom Gambia och Senegal med överraskande många svenska inslag i Klassikers sommarnummer!
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.