Nästa artikel
Volvo Amazon blev Årets Klassiker
reportage

Volvo Amazon blev Årets Klassiker

Publicerad 30 januari 2018 (uppdaterad 30 januari 2018)
Klassikers läsare har röstat fram Årets Klassiker 2018. Och här kan man verkligen tala om en arbetsseger. Vinnare blev Berit och Lars Lundins välrenoverade Volvo Amazon herrgårdsvagn 1965.
För sjunde året i rad har Klassikers läsare fått säga sitt om vilken bil som var föregående års mesta Klassiker. Och lätt har det uppenbarligen inte varit. Resultatet av röstsammanräkningen är ovanligt jämnt – vilket i sig inte är konstigt. Varje exemplar i det tolv bilar starka startfältet hade varit en värdig vinnare.

Här trängdes Porsche 911 med Citroën BX. AMC Pacer med Mercedes 250. Alla unika bilar med spännande berättelser. Men som i alla tävlingar kan det bara finnas en vinnare. Får vi be om största möjliga tyssssstnad… Frammana ljudet i huvudet av en diskret trumvirvel nu för Årets Klassiker 2018 blev... Berit och Lars Lundins Volvo Amazon herrgårdsvagn från 1965!

Här kan man verkligen tala om en väl förtjänt seger! Det otroliga skicket är resultatet av en ett och ett halvt år lång renovering. Ett arbete där varje skruv och mutter ägnats uppmärksamhet. Där bilen blivit demonterad och återmonterad två gånger för att allt ska bli just-exakt-rätt.

– Oj! Har vi vunnit! Så fantastiskt roligt! När vi når Berit på telefon står Lars i verkstaden, redan i full gång med nästa projekt. En Volvo 444AS från 1950. Glädjen sprudlar över telefonledningen:

– Det är ju en väldigt fin belöning efter så många timmar i garaget. Att bli uppmärksammad på det här sättet. Och en jättebra sporre nu för renoveringen av PV:n! Berit berättar att ribban inte lades särskilt högt från början när Amazonen renoverades.

Egentligen skulle de bara renovera det som behövdes så bilen gick att använda. Men så gav det ena det andra. Och när bilen väl var färdig så kördes den bara en sommar.

– Sen plockade vi ner den igen, berättar Berit. Vi blev aldrig helt nöjda med lackeringen, som vi hade gjort själva. Så vi lät ett proffs lackera den igen.

På frågan om hur det är att renovera en bil tillsammans med sin make dröjer hon först på svaret.

– Vi kompletterar varandra. Lars är väldigt duktig på motorer och mekanik. Men han har noll tålamod med småttiga saker som sprintar som håller fast fönstervevar. Men det har jag. Någon tvekan om vad förstapriset, ett presentkort hos Verktygsboden på 5 000 kronor, ska användas till råder inte.

– Verktyg! Vi har just byggt ett till garage, så det blir perfekt! Och hur vi firar? Vi säger väl grattis till varandra med en öl i garaget i kväll.

Berit och Lars Lundin har redan gått vidare till nästa renoveringsprojekt – en tidig Volvo PV444.

Förstapriset som lottades ut bland de som röstade var en Verktygsvagn med topplåda från Verktygsboden.

Resultat topp fem
1. Volvo Amazon 20,9%
2. Lancia Fulvia 14,5%
3. Porsche 911 12,9%
4. Opel Commodore 8,7%
5. Citroën BX 7,4%
Vi röstade och vann!
1:a pris Verktygsvagn med topplåda Arne Valve, Mönsterås
2:a pris Hjuldollies med domkraft och stativ Hannes Hansson, Göteborg
3:e pris Biltält för inomhusbruk Daniel Friman, Vetlanda
4:e pris Polerkurs i Klassikergaraget Arne Hultgren, Vallentuna
5:e pris Polerkit Pratts Jan Ivarsson, Lysekil
6–15:e pris Klassiker 1970-tal Öystein Ryningen, Guddal Norge Jan Elgeskog, Hisings Backa Mats Åkerblom, Eskilstuna Thomas Olofsson,Sandsjöfors Sven Olsson, Vikingstad Håkan Widén, Bandhagen Hans Granholm, Järfälla Björn Olausson, Härryda Tomas Haglund, Rönninge Jan Askåsen, Borås Grattis!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.