Bild
Nästa artikel
Volvo på villovägar

Volvo på villovägar

Mysterium

En Volvo som hamnat i en något främmande miljö, vad gjorde den där egentligen?

Som småskalig biltillverkare så exporterade Volvo inte bilar i någon större utsträckning i början. Våra grannländer fick en liten beskärd del men annars var Volvo ett  okänt märke från ett land däruppe i norr. Man gjorde sig ett namn internationellt först med den stora  USA-satsningen i mitten av femtiotalet.

Men 1953 så sändes av någon anledning 50 stycken PV444 till Japan. Det togs även fram en japansk försäljningsbroschyr för modellen.
Hur och varför detta genomfördes är höljt i dunkel men en av få bilder som finns från denna exportparentes är denna PV444 i traditionell japansk miljö.  Vad gjorde de där och vart tog bilarna vägen?

Läs mer om:

Kommentarer

#1
Hasse
2016-02-17 12:33

Det Mårten skriver är inte riktigt sant. I Norden var vi - åtminstone förr (1920-50 talet) mer benägna att köpa personbilar under sommarhalvåret. För att hålla uppe produktionsvolymen under vinterhalvåret strävade Volvo mycket tidigt att få igång export till sydliga länder. Att påstå att Volvo i stort sett bara fanns i Sverige och grannländerna fram till 1950-talet är fel.

#2
Peter Heed
2020-01-01 15:45

Min första saab 96a hade vita däcksidor som skulle vara vita enligt min mening! Då på 60 talet kunde man köpa ett medel , jag tror från Turtle, en röd flaska med en borste i toppen. Man klämde ut lite och borstade däcken och det blev skinande vitt, förmodligen inte skärskilt bra för miljön. men vem tänkte på miljön på 60 talet?

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.