Nästa artikel
Volvo-leaks: Allt om P1800
bok

Volvo-leaks: Allt om P1800

Publicerad 20 juli 2011
På 280 sidor läggs allt fram. ”Volvo P1800 – från idé till prototyp och produktion” av Mats Eriksson och Kenneth Collander går djupt.

 

De har gjort en omfattande research i Volvos arkiv och inte minst gjort intervjuer och fått privata bilder från ett antal av dem som var med i utvecklingen av modellen. Till och med den säng som en medarbetare i kontrollgruppen hos Jensen Motors sov i under sin Englandsvistelse finns det bild på i boken. Den ges ut av Trafik-Nostalgiska Förlaget och P1800-klubben.

Hallå där Kenneth Collander, vad var idén med boken?
– Det var min och Mats önskan att få veta hur det egentligen begav sig. Vi delade en nyfikenhet på att få reda på hur idéerna kläcktes under prototypperioden och produktionen i England. Vi hade gärna gått och köpt den här boken och då tror vi att andra också vill veta det här.

Hur mycket jobb har ni egentligen lagt ner?
– Idén föddes i oktober 2007. Vi började med att inventera allt som var skrivet om den här perioden i Volvos historia och allt som fanns i P1800-klubbens arkiv. Det är resultatet av ideellt arbete på kvällar, helger och en del semesterdagar som vi tagit ut från våra jobb.

Vad var svårast?
– Att hitta sanningen. Men det finns vissa luckor som inte gick fylla i på annat sätt än att vi fick dra våra egna slutsatser. Det var också svårt att komma igång och hitta människorna, men när vi väl börjat så gav det ena det andra. Utmaningen var också att göra det här lättläst är kanske upp till andra att bedöma om vi lyckats. Men det har varit en stor glädje hela tiden.

Ni är två författare till boken, hur var rollfördelningen?
– Vi har jobbat tillsammans med att gå igenom dokument och sedan har Mats Ericsson varit mer ansvarig för bilderna och jag för texten. Boken handlar i princip bara om hur P1800-modellen togs fram och produktionen i Storbritannien fram tills att tillverkningen upphörde hos Jensen 1963.

Varför skrev ni inte en bok om hela 1800-seriens utveckling?
– Vår passion gäller de tidiga Jensenbyggda bilarna. Men det var också perioden som är minst dokumenterad. Vi ville skingra mystiken om de första sex åren från prototyp till produktion.

Då är det kanske naturligt att ni tänker göra en uppföljare om perioden 1963–1973?
– Nog har tanken väckts för att göra historien mer komplett. Det finns inget beslut på det, men det vore intressant.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.