Nästa artikel
Volvorekordmannen Irv Gordon är död
Reportage

Volvorekordmannen Irv Gordon är död

Publicerad 16 november 2018 (uppdaterad 16 november 2018)
Med sin Volvo 1800 S 1966 slog amerikanen Irv Gordon världsrekordet flera gånger om i hur långt man kan köra med sin bil. Nu har hans långa resa tagit slut.
En fredag i april 1966 köpte Irv Gordon från Long Island, New York sin Volvo 1800 S 1966. Redan på måndagen var han tillbaka. Inte för att han var missnöjd, utan för att han inte kunnat sluta köra. Det var redan dags för den första servicen!

Irv hade en lång väg att pendla till sitt arbete som högstadielärare inom NO-ämnen, men han körde lika mycket på sin fritid. 1987 slog mätaren på bilen om till en miljon miles. Nu började Volvo använda honom i reklamen. Han blev ansiktet för en av de egenskaper man alltid velat lyfta fram – inte minst i USA: En Volvo höll mycket längre än andra bilar.
 
För varje meter som Irv Gordon sedan körde slog han sitt eget rekord. Men i september 2013 uppmärksammades han stort, inte minst av Volvo Cars North America. Det var då dags för mätaren att slå om till tre miljoner miles jämnt – ca 480 000 svenska mil!

För en gångs skull hade Irv inte kört hela vägen. Volvo transporterade bilen till Alaska, en av två delstater som han då inte besökt med sin bil. På Seward Highway söder om staden Anchorage slog mätaren om till det jämna talet. 
 

Irv Gordon i Alaska när han kört tre miljoner miles med sin Volvo 1800 S.


– Det har aldrig handlat om att uppnå tre miljoner miles. Det är mer om resorna som tagit mig till tre miljoner miles och vad jag har upplevt på vägen dit. Jag hade aldrig som mål att komma till en miljon, till två miljoner. Jag har bara gillat att köra och leva livet med min Volvo, sa Irv Gordon i en kommentar 2013.

Två gånger renoverades B18-motorn i Irvs bil, men den byttes aldrig. Nu var han sedan många år en kändis förknippad med Volvo, men han gjorde också reklam för Castrols motoroljor. 

Irv Gordon kom även till Sverige med sin bil där han besökte Volvo i Göteborg och Vallåkraträffen. 
 
På sätt och vis var han Volvos mest kända kund. Egentligen var han en usel kund för att han aldrig bytte bil men samtidigt var han en av de viktigaste.  

Torsdagen den 15 november meddelade Irvs dotter att han avlidit under en resa i Kina där han deltog i ett Volvo-event. Irv Gordons resa med sin 1800 S har nu tagit slut, han blev 78 år.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.