Bild
Nästa artikel
Werners stöldgods

Werners stöldgods

från västfronten

En märklig bild med en ganska märklig bil.

På bilden poserar en tysk flygofficer med en Bugatti type 35, som hade sålts ny i Liege, Frankrike i maj 1928. Med all säkerhet såg den då inte alls ut så här. Vem som ansvarat för den märkliga karossen med de flamboyanta skärmarna som tillkommit senare är höljt i dunkel. Bilen är bevarad och återfinns i dag i museet i Mulhouse.

Det här fotot är högst troligt taget någonstans i norra Frankrike 1940, I bakgrunden står en kompressormatad Cord. Officeren har blivit "förlänad" Bugattin av Luftwaffe som belöning för sina insatser. Inte ovanligt att man delade ut stulet krigsbyte till förtjänstfulla officerare och det kan antas att Corden också rönt ett liknande öde.

Mannen bakom ratten är inte vem som helst, hans namn är Werner Mölders och var Tysklands främsta flygaress vid den här tiden. Han hade gått med i Luftwaffe redan 1934, anmälde sig frivillig till Kondorlegionen i Spanien 1938 och där tog han inte mindre än 15 luftsegrar. Vid slaget om Storbritannien blev han en av Spitfirepiloternas mest fruktade motståndare i skyn, när slaget var över hade han bättrat på sin meritlista till totalt 68 nedkämpade fiendeplan. I juli 1941 skördade han sin etthundrade luftseger och nu var det färdigfluget. Tyskland ansåg att hans propagandavärde var alldeles för stort, han var en folkhjälte med idolstatus på hemmaplan. Mölders befordrades till Överstelöjtnant och blev grounded. Ironiskt nog var det flygförbudet som kom att bli hans död. Den 22:a november samma år omkom han i en flygolycka utanför Breslau med en Heinkel He 111, där han var passagerare ombord.

Kommentarer

#1
Andreas Uddling
2014-02-22 11:27

......eller såld ny i Liège i BELGIEN.....? (Ser ut att vara gamla belgiska reg.plåtar om det inte är något slags tyska interimsare förstås.) Ett ganska "personligt" karosseri på en T35, mer ett tidsdokument än i mitt tycke vacker! Kanske mer i den lede tyskens smak, liknande tokfula varianter med övermogna skärmar finns på ett antal stjärnprydda 540 SSSSKKKLLLL eller vad de nu heter..... Idag är ofta priset högre ju fulare spezialkarosser de har välsignats med på dylika.

#2
Andreas Uddling
2014-02-22 11:59

Kolla gärna in bifogade länk! lite tillägg i historiken kring bilen/bilden.
http://www.bugattipage.com/bqueeste.htm

#3
Peter Lange
2014-02-23 08:55

Det är inte Werner Mölders på bilden,Victor Mölders är mannen på bilden.

#4
Bo Legelius
2014-02-23 14:09

En mycket intressant bild Mårten lagt upp.

Håller med Andreas Uddling att det är belgiska skyltar på Bugattin vilket stämmer med uppgiften att den sålts ny i Liège. De belgiska skyltarna hade vid denna tid enbart siffror, faktiskt av samma typsnitt som de svenska samtida. Även om man inte ser några tecken på Cordens nummerskylt talar formatet och den ljusa färgen för att den också var registrerad i Belgien. Dessa bilar är säkerligen krigsbyte taget av tyskarna i Belgien . För att kringgå Maginotlinjen gick ju tyskarna 1940 först in Belgien för att därifrån sätta in sitt anfall mot norra Frankrike. Även om bilarna är belgiska kan bilden mycket väl var tagen i norra Frankrike och säkerligen under början av det tyska fälttåget.

Sedan har Peter Lange rätt, mannen vid ratten i Bugattin är inte Werner Mölders utan hans yngre bror Victor. Werner sköts ned i början av det tyska anfallet mot Frankrike, kom i fransk fångenskap men släpptes i slutet av juni när Frankrike kapitulerade. Han körde senare en annan fransk bytesbil men en i mina ögon mycket vackrare - en Citroën 11 Cabrilolet Léger( bild kommer snart).

Victor kom att tjänstgöra i broderns flygförband sedan detta förlagts till Frankrike, Han flög bombanfall mot England i en ME109 Jagdbomber. I oktober 1940 blev han nedskjuten av en Spitfire, överlevde och tillbingade resten av kriget i engelsk fångenskap. Efter kriget återvände han till Tyskland och utbildade sig till arkitekt.

Sedan är det tydligen tvist bland Bugattifans om det verkligen är denna Bugatti som står i samlingarna i Mulhouse. I så fall skulle det finna minst två stycken av denna horribelt fula bil.

Beträffande Corden finns en annan bild som jag tror är av den . På den ser man tre Luftwaffesoldater som kör omkring i en Cord i Lille - en stad i norra Frankrike, kan stämma. Skall be Mårten lägga upp den också i denna tråd,

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.