Nästa artikel
En Uno ska räddas på lördag!
Jubileumsträffen

En Uno ska räddas på lördag!

Publicerad 18 september 2014
På lördag är det Jubileumsträff på Grytsberg. Bland attraktionerna finns en konsumblå Fiat. Den ska få ett nytt liv!
Den har klarat sig ovanligt länge, den blå lilla Unon. Väl omhändertagen, måttligt körd. En verklig överlevare. Av de 17 460 Uno som Fiat sålde i Sverige mellan 1983 och 1993 återstår knappt 400 exemplar.
Fast nu har tidens tand ändå börjat gnaga. Lackeringen som för bara några år sedan var djupt nautiskt blå har mattats betydligt och några rostgenomslag pockar på uppmärksamhet. Kofångaren fram har fått sig en liten törn, den liksom alla plastdetaljer är snarare gråa än halvblankt svarta som på broschyrbilderna. Dessutom har Unon missat en service. Aj aj aj.
 
Egentligen är inget särskilt unikt med den här bilen. Det är en trottoar-Uno. En av alla bilar i limbot mellan billig burkig bruksbil och skojig anspråkslös klassiker. Det här är en livsfarlig tid i varje billiv. Det är nu det avgörs. Ska Unon rulla om tio år måste den få omvårdnad idag och inte imorgon.
Klassiker hörsammar uppdraget! Vad kan vi med polermaskin, färgburkar och enkla verktyg göra för att återställa skicket? Broschyrskick är vårt överambitiösa mål. Hur nära kan vi komma?

Jubileumsträffen äger rum på Grytsbergs Säteri i Stjärnhov. Massor av skoj kommer att hända – kom när vi öppnar klockan 10 för att inte missa något! Fri entré!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.