Nästa artikel
Grant hos grannen!
Fredericiamässan

Grant hos grannen!

Publicerad 26 maj 2014
Klassikerläsaren Rikke Henriksen tycker att fler svenskar borde upptäcka Bilmesse & Brugtmarked i Fredericia. Det är ju så nära!
Svenska registreringsskyltar är ovanliga vid entusiastträffen ”Bilmesse og Brugtmarked” i Fredericia på östra Jylland i Danmark. Det är synd, för det är en väldigt trevlig tillställning där man hittar både bilutställning, försäljning av klassiska fordon, veteranmarknad, loppis och leksaksmarknad under samma väldigt stora tak.

Träffen arrangeras två gånger per år och detta blev min femte visit. En tradition som börjar med att köra från Halland tidigt på morgonen, äta snabbfrukost på färjan eller rusa över bron för att hinna fram vid tio och kanske hinna fynda strax innan de öppnar. Sen fortsätter traditionen med att jag blir förvånad över att det inte går att titta noga på allt på bara en dag. Jag lägger som vanligt för mycket pengar på modellbilar, blir övermätt av god dansk ”husmandskost” i den trevliga kafeterian, blir sugen på att köpa med en ny gammal bil hem och träffar massor av trevliga och pratiga människor.

Utöver att handla mest om klassiska bilar finns det ingen inriktning på mässan. Och precis det att det är så blandat är det allra bästa. Det finns inte allt, men det finns mycket av sådant man sällan ser, sådant man plötsligt önskar sig brinnande och sådant som kan roa barnsliga sinnen i alla åldrar. Som en OSI 20m TS, en DeTomaso Mangusta i 1:43 eller en hel rad Fiat 500 i olika färgar. Eller allt-i-ett paketet: En DeLorean som man får provsitta om man frågar fint. Det gör jag.
Sen köper jag ett par snygga originella affischer med Rover 3500 som jag inte alls har råd med men måste ha. Den mörkblåa Mangustan får också följa med hem till Sverige och får sällskap av en helsvart Morris Marina Coupé gjord av brittiskt kol. Kul!

Klockan 16 är det över och parkeringen håller på att tömmas när vi beger oss ut i dagsljuset igen. Det är då vi inser att vi är bara är några få som har åkt från vårt granna land till grannlandet. Konstigt. Det är inte så farligt långt att köra och det finns flera väldigt trevliga hotell och ”kroer” i närheten at övernatta på. Kanske blir vi fler till hösten när det är dags igen?

Fredericia Bilmesse og Brugtmarked äger rum två gånger om året, nästa gång 18-19 oktober. Tar du med dig klassikern finns det en specialparkering nära entrén enbart för entusiastfordon. På lördagen brukar det vara fullpackad med besökare, söndagen är lugnare. www.messec.dk
 

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.