Nästa artikel
Norrköping fast på landet
Frukostklubben Östergötland

Norrköping fast på landet

Publicerad 12 oktober 2021
Det är inte precis Norrköping city, men bra ändå. På grund av restriktionerna, ni vet vilka, valde Norrköpings Veteranbilklubb, Östgöta Saabklubb och Klassiker att i år förlägga Frukostklubben till det vackra Vikbolandet.
Med klorofyllgrön och faluröd inramning dök ett 45-tal entusiastbilar upp den tolfte september till årets tredje och sista Frukostklubb i Östergötland.
– Blandningen av bilar är det roliga med Frukostklubben, hit kommer både högt och lågt, sade träffgeneral Bo Petrini och syftade förstås på höjdläget över marken. Sportbilar, customs – och ryska terrängbilar rullade in strax efter åtta på morgonen. Blandning som sagt!
 
– Det är en 2019 års modell och den tillverkas fortfarande, upplyste Kim Mortensen och visade sin tvåfärgade UAZ. Efter många och långa garagekvällar satt nu en automatlåda på plats.
– Man kan köpa ombyggnadskit från Ryssland och lådan är en Kia Sorrento som ska sitta upp och ner. Det blev ganska mycket jobb att få den att fungera i praktiken.
 
Eric Hildebrand hade gjort fyndet i verkligheten, det som oftast känns som en teori eller fantasi. Att hitta en finfin Saab i de klassiska Saabstäderna Trollhättan, Nyköping eller Linköping.
– Fick tips om en 9000 turbo 1997 i Linköping. En ägare. Väldigt billigt och precis allt funkar. Nu ska den poleras och motortvättas, berättar Eric.
 
Ett annat sätt att köpa overkligt fin Saab är helt enkelt Blocket.
– Fick en känsla av att den här 99:an var speciell. Det hade ringt holländare. Men jag drog ner till Skåne direkt och köpte. En ägare, 7 000 mil! Per Henfors öppnar bagaget. Där har aldrig körts cementsäckar, om en bagage? Han Saab 99 1984 är en tidskapsel med massor av Saabdoft i kupén.
 
Tomas Strandberg i Nyköping anlände i lastbil, med en motor som tidigare suttit i en racerbil, en Nordisk Special! Sidventils-V8 med Edelbrock trimtoppar och dubbla förgasare!
– Inte mycket skiljer årsmodellerna åt. Det här är en -39:a. Nyllet ser ut som en fäktningsmask. Jag köpte bilen i olika stora bitar som jag sedan satte ihop. Den grå originalfärgen dök upp bakom en dörr, den fick det bli, fast lite mattare.
Sedan var det gratis kaffe och bulle. En korv. Perfekta starten på dagen.

Se mer bilder i vårt bildspel!
 

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.